Slovenských firiem v daňových rajoch je už 4 832

Počet slovenských spoločností, ktoré majú vlastníka so sídlom v daňovom raji, sa od začiatku tohto roka zvýšil o 55 na celkových 4 832 firiem.

18.07.2017 10:47
debata (3)

Majitelia z destinácií považovaných za daňový raj aktuálne kontrolujú 1,9 percenta slovenských firiem a v základnom kapitáli týchto spoločností majú investovaných 10,4 miliardy eur. Informovala o tom poradenská spoločnosti Bisnode.

Najviac firiem za prvých šesť mesiacov tohto roka pribudlo na Cypre, a to 34, v Spojených arabských emirátoch – 16 a v Lotyšsku a USA, rovnako po 13 spoločností. Naopak, prepad zaznamenali Seychely a Britské Panenské ostrovy, obe krajiny prišli o deväť spoločností. Čo sa týka zamerania, najviac slovenských firiem so sídlom v daňových rajoch podniká v oblasti veľkoobchodu a maloobchodu, konkrétne 1 046, ďalej v oblasti profesijných a vedeckých činností (918) a v oblasti nehnuteľností (628).

„V porovnaní s Českou republikou, kde zaznamenávame kontinuálny prepad záujmu o daňové raje už druhý rok, na Slovensku odchod do rajov v prípade mnohých krajín neustále narastá. Zníženie záujmu sa dá predpokladať v nasledujúcom období v dôsledku medzinárodného tlaku na boj proti daňovým únikom, ako aj z dôvodu zriadenia Úradu európskeho prokurátora v rámci EÚ,“ uviedla analytička spoločnosti Bisnode Petra Štěpánová. Úrad má prispieť k znižovaniu daňových podvodov a pomôcť bojovať proti organizovanému zločinu, či podvodom pri čerpaní štrukturálnych fondov. Ak sa objaví podozrenie z podvodu nad 10 miliónov eur, národné prokuratúry by prípad mali previesť na európsky úrad.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #daňový raj #dane