Euro je za 1,15 dolára, po viac ako roku

Euro sa v utorok voči doláru prvýkrát od vlaňajšieho mája vyšplhalo nad hranicu 1,15 USD. Americká mena je v posledných dňoch pod silným tlakom pre pochybnosti o ďalšom zvyšovaní úrokových sadzieb v USA a tiež ju oslabil ďalší neúspech prezidenta Donalda Trumpa nahradiť systém zdravotného poistenia svojho predchodcu Baracka Obamu iným. To prehĺbilo obavy o osud plánovaných rozpočtových opatrení na podporu hospodárskeho rastu.

18.07.2017 19:45
debata

Euro počas dňa vystúpilo až na 14-mesačné maximum 1,1583 USD a o 17:40 SELČ bolo na 1,1575 USD so ziskom 0,85 percenta. Dolár sa ku košu šiestich hlavných svetových mien prepadol na ďalšie desaťmesačné minimum pod 94,50 bodu a oproti pondelku prišiel o 0,6 percenta.

Proti republikánskemu návrhu na zmenu amerického zdravotného systému sa v pondelok postavili ďalší dvaja senátori tejto strany, čo by zákon o náhrade systému nazývaného Obamacare odsúdilo na neúspech. Republikánske vedenie sa rozhodlo, že Senát bude teraz hlasovať len o odvolaní Obamacare s odkladom platnosti do času na vypracovanie náhrady. Zrušenie a náhrada Obamovej reformy poistenia boli jedným z hlavných predvolebných sľubov republikánov aj Trumpa samotného.

Vývoj okolo reformy zdravotníctva posilňuje pochybnosti o Trumpovej schopnosti presadiť plány na investície do infraštruktúry a na zníženie daní. „Realizácia Trumpovej rozpočtovej politiky bude obtiažna,“ povedal agentúre Reuters analytik Bart Wakabajaši zo spoločnosti State Street.

Dolár zostúpil na desaťmesačné minimum ku košu mien už začiatkom týždňa. Jeho pokles odráža pochybnosti, či americká centrálna banka (Fed) vzhľadom na situáciu ekonomiky ešte do konca roka zvýši základnú úrokovú sadzbu. Pravdepodobnosť tohto kroku sa znížila najmä po piatkovej správe o júnové stagnácii inflácie v USA.

debata chyba
Viac na túto tému: #euro #dolár