Britská centrálna banka predstavila novú desaťlibrovku

Britská centrálna banka v pondelok predstavila novú bankovku v hodnote desať libier. Je plastová a je na nej zobrazená spisovateľka Jane Austenová, od ktorej smrti uplynulo 200 rokov.

18.07.2017 22:00
debata (1)

„Romány Austenovej majú celosvetový ohlas a aj dnes prihovárajú tak silno ako v čase, keď boli zverejnené prvýkrát,“ uviedol guvernér centrálnej banky Mark Carney. Bankovka vstúpi do obehu 14. septembra.

Nová desaťlibrovka Foto: Bank of England
libra, 10 libier, Austenová Nová desaťlibrovka

Vlani bola uvedená do obehu nová päťlibrová bankovka, ktorá bola prvou britskou plastovú bankovou. Centrálna banka uviedla, že tieto bankovky sú trvanlivejšie a je ťažšie ich sfalšovať.

Nová päťlibrovka ale vyvolala kritiku od vegetariánov a niektorých náboženských skupín, pretože obsahuje stopové množstvo živočíšnych tukov. Nová desaťlibrovka by sa mala vyrábať rovnakým spôsobom, centrálna banka však uviedla, že pracuje na alternatívnom spôsobe výroby, ktorý chce použiť u novej dvadsaťlibrovky. Tá má prísť do obehu v roku 2020.

Nová bankovka obsahuje prvky uľahčujúce jej identifikáciu pre nevidiacich. Trvanlivosť bankovky by podľa centrálnej banky mala byť zhruba päť rokov. U bežných papierových sú to dva roky. Na terajšej desaťlibrovej bankovke je zobrazený prírodovedec Charles Darwin. Platnosť tejto bankovky by sa mala skončiť v prvej polovici budúceho roka, uviedla agentúra Reuters.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #libra #Jane Austenová