Slovensku pri zmenách môže pomôcť otvorená ekonomika

Slovensku môže v reakcii na významné zmeny a trendy pomôcť najmä otvorenosť ekonomiky. Vyplýva to zo štúdie Change Readiness Index 2017, ktorý zoradil 136 krajín sveta v rebríčku schopnosti reagovať a prispôsobiť sa významným zmenám.

19.07.2017 15:12
debata (1)

Slovensku sa v tomto rebríčku za rok 2017 ušla rovnako ako pred rokom 30. priečka. Ako najväčší plus krajiny bola hodnotená práve otvorenosť ekonomiky, naopak najslabšie bola hodnotená udržateľnosť podnikania. Z okolitých krajín skončila Česká republika v rebríčku na 25. mieste, Poľsko na 28. mieste a Maďarsko na 44. mieste. Vôbec najlepšie hodnotenie spomedzi všetkých sledovaných krajín malo tento rok Švajčiarsko. Informovala o tom spoločnosť KPMG.

Autori indexu pri posudzovaní pripravenosti krajín na zmeny merajú schopnosti jednotlivých krajín v troch oblastiach. A to v podnikateľskom prostredí, spôsobilosti vlády, vrátane daňových regulačných a bezpečnostných aspektov a spôsobilosti občianskej spoločnosti v oblasti školstva, zdravotníctva, inkluzívnosti rastu a prístupu k technológiám. V hodnotení spôsobilosti na podnikanie sa Slovensko umiestnilo na 36. priečke, v spôsobilosti vlády na 38. mieste a v oblasti spôsobilosti občianskej spoločnosti to bolo 29. miesto.

Pri pohľade na jednotlivé piliere v hodnotených kategóriách považujú autori štúdie za náš najväčší plus otvorenosť ekonomiky, v ktorom sme zo všetkých sledovaných krajín dosiahli ôsme miesto. Pozitívne hodnotená bola aj diverzifikovanosť našej ekonomiky, kde sme sa zaradili na trinástu pozíciu na svete. Najhoršie hodnotenie Slovensko dosiahlo v pilieri udržateľnosti podnikania, kde sme obsadili 107. priečku.

Štúdia Change Readiness Index 2017 skúma 136 krajín sveta, rozvinutých aj rozvojových, na základe ich schopnosti reagovať na zmeny. Štúdia je založená na výskume a analýze údajov od takmer 1 400 expertov a zdrojov vrátane Svetového ekonomického fóra, Medzinárodného menového fondu Svetovej banky a Organizácie Spojených národov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko