Ekonomické rozhovory medzi USA a Čínou nikam neviedli

Spojené štáty a Čína počas ekonomických rozhovorov vo Washingtone nedosiahli žiadny výraznejší pokrok pri riešení sporných hospodárskych a obchodných otázok.

20.07.2017 10:56
debata (1)

Stredajšie rokovania na vysokej úrovni boli zakončené bez zverejnenia spoločného vyhlásenia a plánovaná tlačová konferencia bola zrušená.

Rozhovory nepriniesli žiadne významné kroky, ktoré by viedli k zmierneniu deficitu Spojených štátov v obchodovaní s Čínou. To podľa agentúry Reuters vyvoláva pochybnosti o ekonomických a bezpečnostných vzťahoch amerického prezidenta Donalda Trumpa s Pekingom.

Americký predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný, agentúre Reuters povedal, že počas rozhovorov síce došlo k „úprimnej“ výmene názorov, u väčšiny významných bilaterálnych obchodných a hospodárskych otázok sa ale žiadne dohody nedosiahli. Týka sa to napríklad požiadaviek USA ohľadom prístupu k čínskemu trhu finančných služieb, redukcie nadmerných čínskych kapacít na výrobu ocele, znižovania ciel na automobily či obmedzovania dotácií pre štátne podniky.

Podľa tlačového vyhlásenia amerických ministrov financií Stevena Mnuchina a obchodu Wilbura Rossa však Peking uznal, že spoločným cieľom oboch strán je zníženie deficitu USA v obchodovaní s Čínou. Čínska ambasáda vo Washingtone vo svojom vyhlásení uviedla, že obe strany budú na znížení tohto deficitu spolupracovať.

Stredajších rozhovorov sa okrem Mnuchina a Rossa zúčastnili šéf Úradu obchodného splnomocnenca USA Robert Lighthizer, šéfka americkej centrálnej banky (Fed) Janet Yellenová alebo poradca Bieleho domu Jared Kushner, ktorý je zaťom prezidenta Trumpa. Čínsku delegáciu viedol vicepremiér Wang Jang. Rozhovory sa konajú každý rok a sú označované za komplexný hospodársky dialóg.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA