Česká koruna prvýkrát po intervenciách prelomila hranicu 26 Kč za euro

Česká mena vo štvrtok prvýkrát od ukončenia intervencií Českej národnej banky prelomila hranicu 26 korún za euro, keď posilnila na 25,995 Kč za euro. Popoludní ale znovu oslabila až na 26,10 Kč/EUR. Voči doláru koruna spevnila o 20 halierov na 22,44 Kč/USD. Vyplýva to z údajov servera Patria Online.

20.07.2017 19:54
debata

„Českej mene pomáha v doterajšom priebehu júlového obchodovania silná pozícia eura na svetovom trhu. Tá vyplýva predovšetkým z faktu, že sa európskej ekonomike darí. A tým pádom sa darí aj ekonomike českej, ktorá je na vývoji vonkajšieho prostredia ako malá otvorená ekonomika závislá,“ uviedol hlavný ekonóm Komerčnej banky Jan Vejmělek.

Koruna navyše profituje aj zo silnejúcich očakávaní, že centrálna banka na svojom augustovom zasadnutí pristúpi k zvýšeniu úrokových sadzieb.

„Očakávame, že budú silnieť očakávania rastu úrokových sadzieb, a teda je veľmi pravdepodobné, že sa hráči na trhu opätovne pokúsia dostať kurz pod hladinu 26 Kč/EUR,“ dodal Vejmělek.

Podľa riaditeľky spoločnosti Next Finance Markéty Šichtařovej je kurz koruny stále silno podhodnotený voči „akejsi hypotetickej rovnovážnej úrovni“, takže má stále priestor na ďalšie posilňovanie.

„Osobne sa domnievam, že ďalšia bariéra, tentoraz 25 korún za jedno euro, padne ešte do konca tohto roka,“ uviedla Šichtařová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #koruna