Euro je voči doláru najsilnejšie za dva roky

Dolár vo štvrtok na devízovom trhu oslaboval a k euru klesol až na najnižšiu hodnotu za takmer dva roky. Dôvodom je komentár šéfa Európskej centrálnej banky (ECB) Maria Draghiho.

21.07.2017 06:15
debata (3)

Po prejave Draghiho stúplo euro až na 1,1655 USD, najviac od augusta 2015. K jenu euro stúplo o 0,8 percenta na 129,82 JPY. Dolár voči jenu oslabil o 0,3 percenta na 111,57 JPY. Dolárový index, ktorý meria výkon doláru ku košu šiestich popredných svetových mien, sa znížil o 0,7 percenta na 94,18 bodu.

Draghi uviedol, že menový výbor bude jednať o možných zmenách svojho programu nákupu dlhopisov na jeseň. Draghi síce upozornil, že presný dátum, kedy sa má začať diskutovať o zmene uvoľnenej menovej politiky, menový výbor nestanovil, a zatiaľ sa tiež rozhodol zachovať svoju doterajšiu rétoriku, teda že ECB je v prípade potreby pripravená rozšíriť svoj program aj dĺžkou trvania i objemom nákupov, investori sa ale domnievajú, že jesenné rokovanie by mohlo viesť v budúcom roku k sprísneniu menovej politiky.

Dolár podľa analytikov takisto naďalej zostáva pod tlakom pre pondelkový neúspech prezidenta Donalda Trumpa nahradiť systém zdravotného poistenia svojho predchodcu Baracka Obamu iným. Slabá štatistika z poslednej doby tiež znižuje očakávania, že by centrálna banka USA (Fed) v tomto roku ešte zvýšila úroky.

Japonská centrálna banka vo štvrtok ponechala svoju menovú politiku bez zmeny. Znovu však predĺžila termín na dosiahnutie jej ambiciózneho inflačného cieľa, napísala agentúra Reuters.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #euro #dolár