Novým modelom žilinskej automobilky bude Kia Cee'd

V žilinskej automobilke sa operátori výroby pripravujú na výrobu nového modelu. Podľa informácií denníka Pravda priamo v Južnej Kórei školia slovenských robotníkov, ako vyrábať novú Kiu Cee'd.

21.07.2017 14:00
KIA, autá, výroba Foto:
Za prvých šesť mesiacov roku 2017 sa z automobilov Kia Motors Slovakia najviac darilo modelu Kia Sportage.
debata (19)

Tento automobil bude pravdepodobne oficiálne predstavený až na budúcoročnom jarnom autosalóne v Ženeve a so spustením sériovej výroby na Slovensku sa počíta až v lete 2018. Oficiálne výroba nového modelu ešte nebola potvrdená, a teoreticky sa vedenie koncernu môže rozhodnúť nový model Kia Cee'd predstaviť už na tohtoročnom jesennom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom. V takom prípade sa aj výroba nového modelu rozbehne o niečo skôr.

„Spoločnosť Kia Motors Slovakia plánuje v najbližších mesiacoch prípravu výrobných liniek na bezproblémové spustenie výroby nového modelu. Spustenie jeho sériovej výroby je naplánované na budúci rok,“ povedal hovorca Kia Motors Slovakia Jozef Bačé. Presný termín kórejské vedenie stanoví na základe predajov súčasného modelu Kia Cee'd. Žilinská automobilka za prvých šesť mesiacov tohto roku vyrobila 180¤800 vozidiel a 323¤600 motorov. Ťahúňom výroby so 64-percentným podielom je model Kia Sportage, nasledujú modely Kia Cee’d s 29-percentným podielom a Kia Venga so 7-percentným podielom.

Slovenskí operátori výroby poletia na školenia do Južnej Kórey

„V prvej polovici roka sa nám vďaka úsiliu našich zamestnancov podarilo priebežne naplniť náš výrobný plán. V nasledujúcich mesiacoch nás čakajú nové výzvy v podobe príprav výrobných liniek na bezproblémové spustenie výroby nového modelu. Inštalácie nových technológií a zariadení budú prebiehať počas celozávodnej dovolenky,“ uviedol Dae-Sik Kim, prezident a výkonný riaditeľ spoločnosti Kia Motors Slovakia. Počas dvoch týždňov na prelome júla a augusta bude v závode z dôvodu plánovanej celozávodnej dovolenky zastavená výroba automobilov a motorov. „Aj počas odstávky bude vo výrobných halách rušno, keďže v nich bude prebiehať pravidelná údržba strojov a zariadení. Väčšina z tohtoročných plánovaných investičných projektov v objeme 130 miliónov eur prebehne v druhej polovici roka. Tieto budú spojené s inštaláciou výrobných technológií naviazaných na výrobu nového modelu, ako aj nového typu motora,“ dodal Bačé.

Spustenie sériovej výroby nového modelu je naplánované na budúci rok.
Jozef Bačé, hovorca Kia Motors Slovakia

V súvislosti so spustením výroby nového modelu Kia Cee'd sa 200 slovenských operátorov výroby zúčastní na špecializovaných tréningoch priamo v Južnej Kórei. Ďalšie stovky operátorov budú následne zaškolené priamo v závode na Slovensku. Automobilka v súčasnosti bojuje s nedostatkom pracovnej sily a nových zamestnancov sa snaží lákať na nadpriemerné platy. „Mzdy zamestnancov spoločnosti Kia Motors Slovakia rastú v regióne každoročne výrazne rýchlejšie ako v iných odvetviach. Pokým v roku 2010 bol rozdiel medzi priemernou mesačnou hrubou mzdou v Žilinskom kraji a Kia Motors Slovakia 261 eur, v roku 2016 už tento rozdiel narástol na 435 eur v prospech zamestnancov výrobného závodu. Výsledkom tohtoročného kolektívneho vyjednávania bolo zvýšenie základných miezd výrobných zamestnancov o 75 eur, vďaka dohodnutému navýšeniu budú ich mzdy rásť aj naďalej,“ priblížil Bačé. V roku 2016 bola priemerná mzda výrobného operátora v Kia Motors Slovakia 1¤354 eur v hrubom a v tejto sume sú započítané všetky príplatky a bonusy.

Najobľúbenejším je 1,6 benzín

Počas prvých šiestich mesiacov roku 2017 o automobily vyrobené v Žiline mali už tradične najväčší záujem zákazníci z Veľkej Británie a tento trh má 17-percentný podiel na celkovej výrobe fabriky. Na druhom mieste skončila Ruská federácia s 13-percentným podielom. Tretia priečka patrí dvom štátom, konkrétne Nemecku aj Španielsku. Obidve krajiny majú zhodný trhový podiel vo výške 8 percent. Celkovo sa počas prvého polroka tohto roku vyrobilo v Kia Motors Slovakia 180¤800 osobných automobilov a 323¤600 motorov. Pri pohonných jednotkách si až 57 percent zákazníkov zvolilo dieselové motory a zvyšných 43 percent sa rozhodlo pre benzínové agregáty.

Najobľúbenejšou pohonnou jednotkou sa stal benzínový motor s objemom 1,6 litra, ktorý dosiahol 30-percentný výrobný podiel. Celkovo automobilka na Slovensku vyrobila približne 2,7 milióna osobných motorových vozidiel a niečo vyše štyroch miliónov motorov.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia Cee´d #automobilka KIA #nový model auta