Ekonomika KĽDR vlani rástla najrýchlejšie za 17 rokov

Hrubý domáci produkt (HDP) Severnej Kórey sa vlani zvýšil o 3,9 percenta. Dosiahol tak najrýchlejšie tempo rastu za 17 rokov, a to napriek medzinárodným sankciám, ktorým krajina čelí pre svoj jadrový a raketový programo. Vyplýva to z piatkovej správy juhokórejskej centrálnej banky. KĽDR údaje o svojom HDP nezverejňuje.

21.07.2017 15:23
debata (7)

Ekonomika sa zotavila z poklesu o 1,1 percenta v predchádzajúcom roku, keď bola zasiahnutá suchom a nízkymi cenami komodít. Minuloročný hospodársky rast bol najrýchlejší od roku 1999, keď sa HDP zvýšil o 6,1 percenta, informovala agentúra Reuters.

Za minuloročným rastom stál predovšetkým ťažobný a energetický sektor. Ekonomiku podporil aj rast exportu o 4,6 percenta. Vývoz tak vzrástol najvýraznejším tempom od roku 2013, vtedy stúpol o 11,8 percenta.

Najväčším obchodným parterom Severnej Kórey zostáva Čína, ktorej podiel na celkovom zahraničnom obchode KĽDR v minulom roku predstavoval 92,5 percenta. Tento rok vo februári však Peking zastavil dovoz všetkého uhlie z KĽDR, aby tak podporil sankcie OSN.

Tento krok by mohol mať na severokórejskú ekonomiku výrazný dopad. „Severná Kórea môže niektoré sankcie obísť. Uhlie je však pre jej ekonomiku kľúčové a je ťažké ho pašovať,“ uviedol jeden z analytikov juhokórejského inštitútu pre národné zjednotenie. Spojené štáty teraz navyše zvažujú uvalenie nových sankcií na čínske banky a ďalšie podniky obchodujúce s KĽDR.

Juhokórejská centrálna banka od roku 1991 zverejňuje údaje o ekonomike KĽDR založené na informáciách od vládnych agentúr, napríklad od ministerstva pre zjednotenie či Národné spravodajské služby (NIS). K minuloročnému hospodárskemu rastu KĽDR mohli podľa jedného z predstaviteľov banky prispieť aj jadrové a raketové programy, pretože výroba potrebných komponentov sa započítava do HDP.

Vlaňajší HDP Severnej Kórey podľa juhokórejskej centrálnej banky predstavoval 32 biliónov wonov. To predstavuje iba zlomok v porovnaní s juhokórejským HDP, ktorý vlani presiahol 1500 biliónov wo­nov.

Obyvatelia Severnej Kórey patrí medzi najchudobnejších na svete. Hrubý národný príjem na obyvateľa vlani dosiahol iba 1,5 milióna wonov (približne 1150 eur), zatiaľ čo v Južnej Kórei to bol viac ako dvadsaťnásobok.

Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) tento týždeň upozornila, že KĽDR teraz čelí vážnemu nedostatku potravín v dôsledku najhoršieho sucha od roku 2001. Dodala, že krajina bude v najbližších troch mesiacoch nutne potrebovať zvýšený dovoz potravín aj obchodnú a potravinovú pomoc. Počas posledného hladomoru v 90. rokoch zomreli státisíce Severokórejčanov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Južná Kórea