Siemens zastavil dodávky energetických zariadení ruským firmám

Nemecký priemyselný konglomerát Siemens zastavuje dodávky zariadení na výrobu elektriny pre ruské štátne firmy a predá svoj podiel v ruskej spoločnosti Interautomatika, ktorá poskytuje služby pre kontrolné systémy elektrární. Siemens to oznámil v piatok.

21.07.2017 16:28
debata (69)

Krok nemeckého konglomerátu nasleduje po tom, ako tento mesiac informoval, že plynové turbíny, ktoré dodal do Ruska, boli presmerované na Krym, čo bolo v rozpore so sankciami zo strany Európskej únie aj s kontraktom.

Siemens už predtým informoval, že presmerované boli prinajmenšom dve turbíny. V piatok však spoločnosť uviedla, že dostala „dôveryhodné informácie“, že všetky štyri turbíny, ktoré v lete 2016 dodala pre projekt na Tamanskom polostrove na juhu Ruska, boli „na mieste modifikované a nelegálne presunuté na na Krym“. EÚ dovoľuje export zariadení na výrobu elektriny do Ruska, ale nie na Krym, ktorý Moskva anektovala v roku 2014.

Siemens uviedol, že „pre zákazníkov v Rusku, ktorých majiteľom je štát, dočasne zastaví dodávky zariadení na výrobu elektriny vyplývajúce z existujúcich kontraktov“. Konglomerát uviedol, že počas prerušenia dodávok zavedie nový kontrolný systém, ktorý vysoko prevýši právne požiadavky s cieľom predísť zopakovaniu situácie.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #Siemens #Krym