Ryanair chce konkurenciu ničiť nižšou cenou leteniek

Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair Holdings v prvom fiškálnom štvrťroku zvýšila zisk o 55 percent na 397 miliónov eur. To je vysoko nad odhadmi analytikov. Firma vo svojom pondelkovom oznámení tiež uviedla, že vzhľadom na silnú konkurenciu na krátkych trasách v Európe by počas zvyšku leta mohla znížiť ceny leteniek až o deväť percent.

24.07.2017 09:58
debata

Ryanair, ktorý je z hľadiska počtu prepravovaných cestujúcich európskou jednotkou, k tlaku na ceny leteniek po Európe sám prispel v posledných dvoch rokoch tým, že zvýšil svoju prepravnú kapacitu o 33 percent. Jeho rivali easyJet a Wizz Air pred časom tiež varovali, že ceny leteniek sa v lete dostanú pod zvýšený tlak.

Finančný riaditeľ Ryanairu Neil Sorahan agentúre Reuters povedal, že do konca septembra by podnik mohol znížiť ceny leteniek o sedem až deväť percent. Ďalšie zlacnenie nevylučuje ani v budúcom roku.

Zisk za prvý finančný štvrťrok, ktorý sa skončil v júni, vysoko prekonal odhady analytikov. Tí ho v priemere odhadovali na 366 miliónov eur. Ceny leteniek zaznamenali v priemere medziročný nárast o jedno percento, čo bolo ovplyvnené posunom Veľkej noci, ktoré sa rátala zakaždým do iného štvrťroku.

Vedenie firmy dalo najavo, že ceny leteniek v nasledujúcich mesiacoch výrazne klesnú. Ryanair predpovedá, že v tomto finančnom roku, ktorý sa končí 31. marca 2018, vykáže po zdanení zisk 1,4 miliardy až 1,45 miliardy eur a že prepraví 131 miliónov cestujúcich. Ceny letov by medziročne mohli klesnúť zhruba o osem percent.

debata chyba
Viac na túto tému: #aerolinky #Ryanair