Finančná situácia britského obyvateľstva sa rapídne zhoršuje

Finančná situácia britských domácností sa v júli zhoršila najrýchlejším tempom za tri roky. Domácnosti si nemôžu dovoliť veľké nákupy, ako je osobný automobil, dovolenka či domáce prístroje. Ukázali to údaje konzultačnej spoločnosti IHS Markit, o ktorých v pondelok informovala agentúra Reuters.

24.07.2017 18:00
debata

Index finančnej situácie domácností v júli klesol na 41,8 bodu z júnových 43,7 bodu a bol najnižšie od júla 2014. Potvrdil sa tým trend rýchlejšieho rastu inflácie než platov. Ako uviedol ekonóm spoločnosti Tim Moore, obavy o budúce príjmy a napäté rozpočty domácností sa už začali prenášať na vzorce spotrebiteľských výdavkov. Ochota domácností k veľkým nákupom klesla na najnižšiu úroveň od decembra 2013.

Rast spotrebiteľských cien v Británii sa teraz blíži trom percentám a je najvyššia za takmer štyri roky. Ročný nárast miezd je pritom pod dvoma percentami. Moore však poznamenáva, že v júni sa inflačné tlaky zmiernili. Spotrebiteľské ceny stúpli medziročne o 2,6 percenta po tom, keď v máji vyleteli na takmer štvorročné maximum 2,7 percenta.

Prudký vzostup inflácie Británia pociťuje od vlaňajšieho referenda o vystúpení krajiny z Európskej únie a jej rýchlosť v tomto roku prekvapila aj centrálnu banku. Podľa jej najnovšej predpovede by vzostupný trend mal vyvrcholiť tento rok na úrovni 2,8 percenta, zatiaľ čo väčšina ekonómov očakáva minimálne 3 percentá.

Centrálna banka sa zatiaľ rozhodla na tohtoročný vývoj nereagovať zvýšením úrokových sadzieb, ale na júnovom zasadnutí menový výbor už nebol jednotný a traja členovia pre zvýšenie úrokov hlasovali. Výbor sa nabudúce stretne 3. augusta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit