Nízke úroky ušetrili krajinám eurozóny takmer bilión eur

Členské krajiny eurozóny vďaka nízkym úrokovým sadzbám ušetrili od vypuknutia globálnej finančnej krízy v roku 2008 takmer bilión eur pri splácaní dlhov. Ich vlády by sa tak teraz mohli snažiť prinútiť Európsku centrálnu banku (ECB) udržiavať úroky na nízkej úrovni. Uviedla to v pondelok nemecká centrálna banka Deutsche Bundesbank.

25.07.2017 06:59
debata (1)

„Od roku 2008 úspory dosiahli takmer jeden bilión eur, teda takmer deväť percent hrubého domáceho produktu eurozóny,“ napísala Bundesbank vo svojej mesačnej správe o vývoji ekonomiky. Upozornila, že najzadlženejšie členské krajiny eurozóny teraz môžu mať problém vysporiadať sa s očakávaným nárastom úrokov, čo by mohlo viesť k spomaleniu hospodárskeho rastu a k ohrozeniu nezávislosti ECB.

„Existuje zvýšené riziko, že dôvera v udržateľnosť štátnych financií jednotlivých krajín klesne, akonáhle vzrastú úrokové sadzby. Hrozí, že na menovú politiku bude tlak, aby tomu zabránila,“ varovala Bundesbank.

Centrálna banka v správe tiež uviedla, že nemecká ekonomika v druhom štvrťroku pravdepodobne dosiahla silný rast a do tretieho štvrťroku vstúpila v skvelej pozícii. Hospodársky rast je podľa banky podporovaný dopytom po exporte, stavebným sektorom i domácou spotrebou.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #eurozóna #Bundesbank