Zisk majiteľa Googlu pre pokutu z EÚ klesol takmer o tretinu

Americkej internetovej spoločnosti Alphabet, ktorá vlastní vyhľadávač Google, klesol v druhom štvrťroku zisk o 28 percent na 3,5 miliardy USD. Pokles, ktorý bol najvyšší od štvrtého štvrťroka 2008, spôsobila pokuta od Európskej komisie. Bez pokuty by zisk vzrástol a príjmy firmy sa tiež zvýšili. Vyplýva to z vyhlásenia, ktoré firma zverejnila v noci na utorok.

25.07.2017 08:25
debata

Zisk na akciu predstavoval 5,01 dolára a prekonal odhady analytikov oslovených agentúrou Thomson Reuters, ktorí čakali zisk 4,49 dolára na akciu. Bez zahrnutia pokuty zisk firmy stúpol o 28 percent na 6,3 miliardy USD.

Príjmy sa zvýšili o 21 percent na 26 miliárd USD, hlavne vďaka rastu príjmov z reklamy. Cena za kliknutie, čo je ukazovateľ miery odozvy spotrebiteľov na reklamu, ktorý ukazuje, aká je efektivita podnikania, sa ale znížila o 23 percent.

Príjmy Googlu stúpol o 20 percent na 18,4 miliardy USD. Cena za kliknutie u Googlu klesla o 26 percent. Google čelí v oblasti internetovej reklamy silnej konkurencii sociálnej siete Facebook. Obe firmy spoločne dominujú tomuto trhu. Zvýšili sa aj príjmy z reklamy na stránkach YouTube.

Európska komisia udelila minulý mesiac Googlu pokutu 2,4 miliardy eur za zneužitie dominantného postavenia na trhu, pretože vo svojom vyhľadávači zvýhodňoval vlastnú službu na porovnávanie obchodných ponúk. Alphabet potom oznámil, že pokutu zaúčtuje ešte v druhom štvrťroku. Firma čelí ďalšiemu vyšetrovaniu v EÚ pre zneužitie dominantného postavenia pri vyhľadávaní a u operačného systému pre smart telefóny.

Akcie firmy od začiatku tohto roka stúpli o takmer 26 percent. Od uverejnenia predchádzajúcich výsledkov hospodárenia pred tromi mesiacmi posilnili o 18 percent, čo zvýšilo trhovú kapitalizáciu firmy o 100 miliárd USD.

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Alphabet