Volkswagen dá prácu ďalším stovkám ľudí

Najväčšia na Slovensku podnikajúca automobilka plánuje v blízkosti Bratislavy vybudovať nové logistické centrum. Investícia v celkovej hodnote 147 miliónov eur vytvorí 700 nových pracovných miest.

25.07.2017 14:00
Volkswagen, pracovné miesta Foto: ,
Vybudovaním nového centra Volkswagen prinesie do regiónu 700 nových pracovných miest.
debata (9)

Udeje sa tak v časoch rekordne nízkej nezamestnanosti (6,9 percenta) a celkovo slovenský automobilový priemysel v najbližších troch rokoch počíta s vytvorením 40-tisíc nových pracovných miest.

„Cieľom výstavby nového logistického centra je byť čo najbližšie k výrobe. Tým sa znížia logistické náklady a skrátia logistické cesty. Pozitívny vplyv to bude mať aj na nákladnú dopravu v Devínskej Novej Vsi,“ povedala hovorkyňa Volkswagen Slovakia Lucia Kovarovič Makayová. Samotnú výstavbu nového logistického centra bude realizovať Volkswagen Group Real Estate Slovakia.

V bratislavskom kraji je miera evidovanej nezamestnanosti na úrovni 3,6 percenta. V tomto regióne môže z úradov práce okamžite do práce nastúpiť 12 632 ľudí. Volkswagen Slovakia už dnes výrobu zabezpečuje vďaka personálnej výpomoci sesterského závodu Audi v meste Győr, odkiaľ do Bratislavy dochádza 500 maďarských robotníkov.

Volkswagen má šancu nájsť dosť zamestnancov

Podľa odborníka má automobilka napriek tomu šancu nájsť dostatok zamestnancov. „Hlavne ak pôjde o jednoduchšie pracovné pozície súvisiace s distribúciou materiálu. Na tie je stále dostatok ľudí aj v okolí hlavného mesta Slovenska,“ uviedol riaditeľ Inštitútu zamestnanosti Michal Páleník.

Volkswagen Slovakia aktuálne na Slovensku zažíva ekonomicky zlaté časy. V rozmedzí rokov 2012 až 2016 sa do rozšírenia fabriky investovalo 1,5 milióna eur. „Aktuálne sa intenzívne sústreďuje na všetky tri nové projekty, ktorými sú: nová generácia Volkswagen Touareg, nová generácia Porsche Cayenne vrátane inštalácie zariadení v novej karosárni a montážnej hale Porsche, keďže sa bude kompletne vyrábať na Slovensku. Tretím projektom je model Audi Q8, ktorý bude tiež exkluzívne produkovaný v bratislavskom závode,“ priblížila Makayová.

Bratislavský závod tiež zvládol šesťdňový štrajk a nakoniec sa s odbormi dokázal dohodnúť na pre obidve strany prijateľnom raste platov. Mzdy zamestnancov do novembra 2018 stúpnu o 14,12 percenta a priemerný hrubý plat v minulom roku bol 1 804 eur v hrubom. V tejto sume nie sú započítané odmeny vrcholových manažérov.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #automobilový priemysel #pracovné príležitosti