Čína urobí z veľkých štátnych firiem akciové spoločnosti

Čína plánuje premeniť všetky veľké štátne podniky na spoločnosti s ručením obmedzeným alebo na akciové firmy ešte do konca tohto roka. Cieľom tohto kroku, ktorý je súčasťou reformy kapitálového trhu, je dodať štátnym gigantom flexibilitu a znížiť zadlženie podnikového sektora, píše agentúra Reuters.

26.07.2017 08:52
debata

Podľa vyhlásenia vlády má reštrukturalizácia pomôcť vytvoriť si pružné trhové mechanizmy. Smernice vlády však nezmieňujú, či budú môcť do podnikov investovať súkromné ​​subjekty.

Peking sa snaží štátne podniky reformovať a vytvoriť konkurencieschopné konglomeráty vo svetovom meradle. Zo sektorov sa to týka najmä energetiky, železničnej a lodnej dopravy a chemického priemyslu. Ako uviedol kabinet, k reštruktura­lizácii už došlo v zhruba 90 percentách štátnych firiem, na rade teraz sú zmeny na úrovni skupín.

Reštrukturalizácia je podľa vyhlásenia vlády riadená tak, aby posilnila vedúce postavenie komunistickej strany vo veľkých štátnych podnikoch a zabránila strate štátnych aktív. Opatrenia majú Číne pomôcť znížiť zadlženie podnikového sektora.

Dlh je veľkou čínskou bolesťou, podľa údajov OECD záväzky súkromného a štátneho sektoru prekračujú 250 percent hrubého domáceho produktu, zatiaľ čo pred vypuknutím finančnej krízy to bolo 150 percent. Čínske firmy dlhujú okolo 175 percent HDP, pričom štátne podniky sa na tom podieľajú 75 percentami. Vláda teraz vlastní a riadi 101 podnikov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #BRICS