V júni vyhlásili 590 osobných bankrotov

V druhom kvartáli tohto roka súdy na Slovensku vyhlásili 680 osobných bankrotov. Oproti predchádzajúcemu štvrťroku je to o 525 bankrotov viac a medziročne ide o nárast o 456 bankrotov.

27.07.2017 09:00
debata

Vyplýva to z analýzy spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau, s. r. o. (CRIF SK), ktorá spravuje úverové registre bankových i nebankových inštitúcií.

Od 1. marca tohto roka vstúpila do platnosti novela zákona konkurze a reštrukturalizácii, ktorá výrazným spôsobom zmenila podmienky a spôsob oddlženia platobne neschopných fyzických osôb, takzvaný osobný bankrot.

„Podľa nových ustanovení zákona môžu oddlženie využiť nielen občania, ale už aj fyzické osoby podnikatelia (živnostníci), pričom dlžníci si na oddlženie môžu vybrať buď konkurz alebo splátkový kalendár podľa toho, ktorý spôsob im viac vyhovuje. Podmienkou však je, že sa voči dlžníkovi vedie exekučné, alebo obdobné vykonávacie konanie a dlžník vyhlási, že je platobne neschopný,“ vysvetlila hlavná analytička CRIF SK Jana Marková.

Ako ďalej spoločnosť podotkla, po novom musí byť dlžník pri žiadosti o oddlženie až do ustanovenia správcu zastúpený Centrom právnej pomoci a keďže spracovanie množstva žiadostí bolo časovo náročné, nárast počtu osobných bankrotov sa v marci, ani v nasledujúcich dvoch mesiacoch ešte neprejavil. „Zatiaľ čo v apríli bolo vyhlásených 38 a v máji 52 osobných bankrotov, v júni ich už bolo 590,“ skonštatovala Marková.

Z celkového počtu 680 osobných bankrotov ich 95 % pripadalo na občanov a 5 % na fyzické osoby podnikateľov, ktoré k dátumu zverejnenia rozhodnutia súdu nemali ukončenú živnosť. Podľa legislatívy účinnej do konca februára tohto roka bolo vyhlásených 82 osobných bankrotov a podľa nových predpisov ich bolo vyhlásených 598. Dlžníci pritom vo väčšine prípadov preferovali osobný bankrot prostredníctvom konkurzu.

Ako ďalej z analýzy vyplýva, najviac osobných bankrotov 175 bolo vyhlásených v Banskobystrickom kraji, konkrétne 175. Naopak najmenej, iba 23, ich bolo vyhlásených v Trnavskom kraji, v ktorom ako v jedinom ich počet medziročne klesol.

Z celkového počtu dlžníkov, na ktorých bol v druhom kvartáli 2017 vyhlásený osobný bankrot, bolo 450 mužov a 230 žien, pričom 10,88 % z nich má vysokoškolské vzdelanie. Z hľadiska vekových kategórií boli najpočetnejšou skupinou dlžníci vo veku 40 až 49 rokov, tých bolo 193 a naopak najmenej početnú skupinu 12 dlžníkov tvorili osoby vo veku 70 až 79 rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #osobný bankrot