Francúzsko dočasne znárodní lodenice STX France

Francúzsko dočasne znárodní výrobcu lodí STX France, aby zabránilo talianskej firme Fincantieri prevziať v STX France väčšinový podiel.

28.07.2017 07:45
debata

Krok, ktorý vo štvrtok oznámilo ministerstvo hospodárstva, je prvým veľkým politickým rozhodnutím vlády prezidenta Emmanuela Macrona v oblasti priemyslu.

Macron je považovaný za vodcu, ktorý je veľmi naklonený podnikaniu. Len málo ľudí by tak očakávalo, že prvým veľkým krokom tohto bývalého investičného bankára vo firemnom sektore bude znárodnenie. Jeho zámer sa podobá intervenčnému štýlu ďalších povojnových francúzskych prezidentov a zasahuje do zbrojného sektora, v ktorom dáva prednosť štátnej kontrole mnoho krajín, uviedla agentúra Reuters.

Francúzsko má teraz v lodeniciach STX France podiel 33 percent. Spoločnosť Fincantieri sa v máji dohodla, že za 79,5 milióna eur kúpi dvojtretinový podiel v STX France od skrachovanej juhokórejskej materskej firmy STX. Francúzsko však chce zo strategických dôvodov vlastniť v STX France polovičný podiel, čo ponúklo talianskej firme. Tá ponuku odmietla. Paríž sa preto rozhodol využiť svoje predkupné právo, ktoré jej vyprší na konci mesiaca, a medzitým sa pokúsiť nájsť iné riešenie.

STX France okrem iného vlani vyrobila najväčšiu výletnú loď na svete Harmony of the Seas. Vyrobila tiež Queen Mary II a je výrobcom trupov vojenských lodí, vrátane tých lietadlových.

„Lodenice v Saint-Nazaire nie sú určené na to, aby zostali pod kontrolou štátu,“ uviedol minister hospodárstva Bruno Le Maire. „Preventívne rozhodnutie je dočasné a malo by nám dať čas na vyrokovanie najlepších podmienok,“ dodal minister s tým, že dočasné znárodnenie nie je v rozpore s predpismi EÚ.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko