O autá vyrobené na Slovensku je veľký záujem

V automobilovom priemysle je značka made in Slovakia zárukou úspešného predaja vozidiel. Najnovšie predajné rekordy láme nový model Citroën C3, ktorý vyrába trnavská automobilka PSA Peugeot Citroën Slovakia. Automobilové koncerny výrobu celosvetovo žiadaných modelov na Slovensko dlhé roky umiestňujú pre kvalitnú výrobu a stále prijateľné mzdové náklady.

28.07.2017 13:00
10-dole 2x, auto Citroen Foto:
Trnavská automobilka PSA Peugeot Citroën Slovakia láme predajné rekordy novým modelom Citroën C3.
debata (2)

„Ťahúňom výrobného portfólia automobilky v prvom polroku bol nový Citroën C3, ktorý sa exkluzívne vyrába len v Trnave. Produkcia tohto nového modelu bola odštartovaná v septembri 2016 a do konca júna 2017 sa z neho pre zákazníkov po celom svete vyrobilo už viac ako 170-tisíc vozidiel,“ povedal Peter Švec, hovorca automobilky PSA Peugeot Citroën Slovakia. Práve tento nový model má za cieľ priniesť automobilke dominantné postavenie v predaji malých automobilov nižšej triedy. Profituje z neho aj trnavský závod, ktorý za prvých šesť mesiacov roka 2017 v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2016, zvýšil produkciu automobilov o 1,6 percenta a vyrobil 181500 nových motorových vozidiel.

„Najnovší produktový prírastok automobilky, model Citroën C3, predstavoval na celkovej polročnej výrobe viac ako 70 percent a stal sa lídrom výrobného programu automobilky. Viac ako 20-percentný podiel na výrobe dosiahol v prvom polroku 2017 model Peugeot 208, ktorého produkcia sa začala v roku 2012. Takmer 10 percent z výroby pripadlo v tom istom období na model Citroën C3 Picasso, ktorého posledný exemplár opustil produkčnú linku v Trnave 12. júna 2017,“ dodal Švec.

Na výrobu nových modelov sa pripravujú aj ďalšie dva automobilové závody pôsobiace na Slovensku. Vo Volkswagene Slovakia aktuálne pracujú na spustení výroby novej generácia Volkswagenu Touareg a Porsche Cayenne. Zároveň sa v bratislavskej automobilke pripravujú na spustenie úplne nového automobilu Audi Q8. Aj v Kia Motors Slovakia sa pripravujú na spustenie výroby nového modelu, ktorý z výrobných liniek automobilky začne schádzať pravdepodobne v lete 2018. Meno nového modelu Kia ešte oficiálne nepredstavila, ale s najväčšou pravdepodobnosťou pôjde o novú generáciu populárnej Kia cee'd.

Motoru ekonomiky chýbajú kvalifikovaní pracovníci

„Momentálne je najväčšou hrozbou slovenského automobilového priemyslu rastúci nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Prví absolventi duálneho vzdelávania začnú na slovenský trh práce prichádzať až o pár rokov, ale firmy pre rastúce zákazky potrebujú nových ľudí už dnes,“ uviedol Jaroslav Holeček, viceprezident Zväzu automobilového priemyslu SR. Len v najbližších 3 rokoch počíta slovenský automobilový priemysel s vytvorením 40-tisíc nových pracovných miest. Boom v prijímaní nových zamestnancov dosiahne vrchol v roku 2018 po spustení výroby už štvrtého na Slovensku pôsobiaceho automobilového závodu značky Jaguar Land Rover.

Stále rastúcu výrobu sa v Trnave snažia zvládnuť spustením na slovenské pomery jedinečnej víkendovej zmeny. „Jej nábeh sa začal v januári a rozbeh v plnom profile bol dosiahnutý v apríli 2017. Vďaka štvrtej zmene bolo úspešne vytvorených viac ako 800 nových pracovných postov. Celkový počet zamestnancov stúpol na 4300,“ priblížil Švec. Trnavskú automobilku aktuálne čaká celozávodná letná dovolenka, ktorá sa začne v sobotu 29. júla 2017 a skončí sa 16. augusta 2017. „Takmer trojtýždňové zastavenie výroby bude, okrem niektorých štandardných druhov údržby, zamerané na prípravu nových produktov. Prevádzky zvarovňa, lakovňa a montáž čakajú investičné úpravy, ktorých cieľom je príprava na nový model, ktorého produkcia je naplánovaná v horizonte roku 2019. Prevádzky montáž a logistika sa budú zároveň transformovať na umiestnenie výrobných liniek pre výrobu benzínových motorov. Spustenie ich výroby je plánované rovnako na rok 2019,“ uzavrel Švec.

Automobilový priemysel pre neustále rozširovanie výroby je dlhé roky označovaný za motor slovenskej ekonomiky. V roku 2016 tri domáce automobilové závody vyrobili viac ako 1 milión osobných motorových vozidiel a zamestnávali viac ako 80-tisíc ľudí. Po započítaní peňazí minutých firmami aj ľuďmi pôsobiacimi v automobilovom priemysle od výroby osobných motorových vozidiel závisí na Slovensku až 200-tisíc pracovných miest.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilový priemysel #Made in Slovakia #PSA Peugeot Citroën Slovakia