Automobilky čakajú tvrdé rokovania o zvyšovaní miezd

Bratislavskú aj trnavskú automobilku čakajú ďalšie kolá rokovaní o zvyšovaní platov. Vo Volkswagene Slovakia odbory aktuálne štartujú rokovanie o tohtoročnom zvyšovaní platov agentúrnych zamestnancov spoločností Autovision a DHL. V Trnave zas Moderné odbory už v novembri tohto roku plánujú odštartovať rokovania o razantnejšom zvyšovaní miest. Udeje sa tak napriek tomu, že v PSA Peugeot Citroën Slovakia vzrástli v roku 2017 tarifné mzdy o 6,3 percenta.

28.07.2017 16:00
Volkswagen VW otvorenie novej karosarne Audi Q7 Foto: ,
Odbory neplánujú poľaviť v rokovaniach o zvyšovaní platov zamestnancov bratislavskej a trnavskej automobilky. Ilustračné foto.
debata (4)

„V trnavskej automobilke už máme dosť členov na to, aby sme v novembri mohli spustiť rokovania o novej podobe kolektívnej zmluvy,“ povedal šéf Moderných odborov Zoroslav Smolinský. Práve ním vedené odbory stoja za úspešným 6-dňovým štrajkom vo Volkswagene Slovakia. Až po tvrdom prerušení výroby súhlasilo vedenie, že do novembra 2018 zdvihne v podniku tarifné mzdy o 14,12 percenta a vyplatí jednorazovú odmenu 500 eur.

Aktuálne zvyšovanie tarifných miezd v trnavskej automobilke dojednali odbory patriace pod OZ Kovo. Časť nespokojných zamestnancov sa následne rozhodli založiť Moderné odbory, ktoré podľa členov majú rovnako ako v bratislavskom závode Volkswagen Slovakia zabezpečiť razantnejšie zvyšovanie miezd. „Tomuto cieľu sa naplno začneme venovať v novembri a momentálne sa sústredíme najmä na rokovania s firmami Autovision a DHL. Pre ich agentúrnych zamestnancov, ktorí pracujú vo Volkswagene Slovakia, chceme dohodnúť rovnaké podmienky ako pre kmeňových,“ dodal Smolinský. Moderné odbory predpokladajú, že s obidvoma spoločnosťami ukončia kolektívne vyjednávanie do 31. augusta 2018.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #automobilky #zvyšovanie platov