Rast americkej ekonomiky sa viac než zdvojnásobil

Rast americkej ekonomiky v druhom štvrťroku sa prudko zrýchlil, v prepočte na celý rok dosiahol 2,6 percenta. To je viac ako dvojnásobok tempa v prvom štvrťroku, keď celoročne prepočítaný rast po spresnení dát predstavoval 1,2 percenta.

28.07.2017 15:35
debata (6)

Vyplýva to z rýchleho odhadu, ktorý v piatok zverejnilo americké ministerstvo obchodu. K rastu prispeli tak výdavky spotrebiteľov, ako aj výdavky firiem.

Výsledok je presne v súlade s očakávaním analytikov v ankete agentúry Reuters. Tempo rastu hrubého domáceho produktu (HDP) ale aj tak zaostáva za optimistickými cieľmi, ktoré by vďaka zníženiu daní a zmierneniu regulácií chcel dosiahnuť prezident Donald Trump.

Okrem spotrebiteľských výdavkov sa o rast HDP zaslúžili vyššie investície podnikov do zariadenia. Druhý štvrťrok tak potvrdil, že horšie výsledky predchádzajúcej časti roka boli len dočasné. Výsledky prvého štvrťroka ale ministerstvo spresnilo z pôvodne odhadovaných 1,4 percenta.

Za prvý polrok americká ekonomika rástla tempom 1,9 percenta, takže je málo pravdepodobné, že by celoročný rast presiahol 2,5 percenta. Trump by chcel, aby ekonomika rástla trojpercentným tempom.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #HDP