Rast Španielska sa vrátil na predkrízovú úroveň

Španielska ekonomika vykázala za druhý štvrťrok rast o 0,9 percenta a dostala sa tak na predkrízovú úroveň. Motorom rastu boli spotrebiteľské výdavky a export. Vyplýva to z piatkových predbežných údajov španielskeho štatistického úradu (INE).

29.07.2017 06:00
debata (1)

Hrubý domáci produkt Španielska by sa tak tento rok mohol zvýšiť najmenej o tri percentá. V prvom štvrťroku predstavoval rast 0,8 percenta. Ekonomika sa tak dostala nad úroveň začiatku roku 2008, pred zrútením trhu nehnuteľností, ktoré krajinu poslalo do hlbokej a dlhej recesie.

V medziročnom porovnaní sa hospodársky rast zvýšil v druhom štvrťroku na 3,1 percenta z troch percent v prvých troch mesiacoch.

INE rast pripisuje tak vysokému exportu, ako aj nárastu spotrebiteľských výdavkov, ktorý umožnila nečakane vysoká tvorba nových pracovných miest. Hoci sa nezamestnanosť znižuje, stále je na vysokej úrovni, jej miera dosahuje 17,2 percenta.

Štyri roky po tom, čo sa krajina vymanila z hlbokého hospodárskeho poklesu, Španielsko patrí ku krajinám eurozóny s najrýchlejším rastom HDP. V rokoch 2015 a 2016 sa zvyšoval ročným tempom 3,5 percenta a podľa predpovedí vlády vykáže minimálne trojpercentný rast aj tento rok.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #HDP