MMF: Americký dolár je až o 20 percent nadhodnotený

Americký dolár je z hľadiska krátkodobých vyhliadok ekonomiky Spojených štátov o zhruba desať až 20 percent nadhodnotený. Uviedol to Medzinárodný menový fond (MMF) vo svojej výročnej správe o menách a platobných bilanciách popredných svetových ekonomík.

29.07.2017 08:10
debata (27)

Hodnota eura, japonského jenu a čínskeho jüanu je teraz podľa MMF zhruba v súlade s hospodárskou situáciou. Britskú libru považuje fond za nadhodnotenú až o 15 percent vzhľadom na ekonomické faktory, ktoré zahŕňajú vysokú úroveň neistoty týkajúcej sa obchodných vzťahov Británie s Európskej únie po brexitu.

Fond tiež upozorňuje, že hoci je hodnota jednotnej európskej meny primeraná pre eurozónu ako celok, z hľadiska ekonomickej situácie v samotnom Nemecku je podhodnotená o desať až 20 percent. Americká vláda kritizuje Nemecko za to, že využíva slabé euro na získanie dominancie na vývozných trhoch.

MMF odporučil americkým úradom, aby podnikli kroky k zníženiu deficitu bežného účtu platobnej bilancie Spojených štátov. Úrady by podľa neho mali zabezpečiť zníženie rozpočtového deficitu a uskutočniť štrukturálne reformy, ktoré by zvýšili mieru úspor a podporili produktivitu.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #USA #dolár