Euro sa šplhá hore voči doláru, je za 1,18 USD

Európska mena v pondelok na devízovom trhu posilňovala a voči doláru stúpla na najvyššiu hodnotu za dva a pol roka.

31.07.2017 20:18
debata (8)

Dôvodom je úprava pozícií investorov pred koncom mesiaca a očakávania, že Európska centrálna banka bude viac presadzovať sprísňovanie menovej politiky.

Okolo 18:15 SELČ euro voči doláru stúplo o 0,5 percenta na 1,1813 USD a k jenu o 0,3 percenta na 130,45 JPY. Dolár voči jenu oslabil o 0,2 percenta na 110,44 JPY. Dolárový index, ktorý meria výkon doláru ku košu šiestich popredných svetových mien, sa znížil o 0,34 percenta na 93 bodov.

Pondelková správa o vývoji inflácie v eurozóne podľa analytikov podporila očakávania, že ECB bude pokračovať v ceste k sprísneniu menovej politiky. Prvý rýchly odhad Eurostatu ukázal, že inflácia zostala na júnovej úrovni 1,3 percenta, v súlade s očakávaním analytikov. Cieľom ECB je udržať infláciu tesne pod dvomi percentami.

Dolár oslabuje pre obavy, že centrálna banka USA (Fed) bude obozretnejšia pri ďalšom zvyšovaní úrokov. Posledná štatistika ukázala, že inflácia je nízka a náklady na prácu vzrástli v druhom štvrťroku menej, než sa čakalo, napísala agentúra Reuters.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #dolár