Drahé, meškajú. V USA zastavili stavbu rozostavaných reaktorov

Elektrárenské spoločnosti z Južnej Karolíny sa rozhodli zastaviť práce na dvoch nedokončených jadrových reaktoroch, ktoré mali byť v USA postavené ako prvé po niekoľkých desaťročiach a boli pôvodne označované za začiatok renesancie jadrovej energie v USA. Projekt už teraz mešká a čelí vysokému prekročenia nákladov, napísali agentúry AP a Reuters.

01.08.2017 06:29
debata (11)

V projekte elektrárne V. C. Summer vlastní podiel 45 percent štátna elektrárenská firma Santee Cooper. Zvyšných 55 percent vlastní South Carolina Electric & Gas (SCE&G). Vedenia obidvoch firiem sa v pondelok vyslovili za ukončenie projektu.

Projekt mal začať vyrábať elektrinu vlani. Zatiaľ je však dokončený z menej ako 40 percent pre stavebné problémy, spory s regulátormi a nízku kvalitu prác. Prezentácia pripravená pre správnu radu Santee Cooper ukázala, že odhadované náklady na dokončenie projektu už stúpli o 75 percent a projekt by mal začať vyrábať elektrinu najskôr v roku 2023.

Reaktory mali byť prvými novými reaktormi od nehody v Three Mile Island v roku 1979. Očakávalo sa, že začne novú éru výstavby jadrových elektrární, ktoré sú bezpečnejšie na prevádzku, lacnejšie na výstavbu a nevypúšťajú emisie oxidov uhlíka.

Okolo projektu panujú pochybnosti už od konca marca, kedy primárny dodávateľ elektrárne, firma Westinghouse, požiadala o ochranu pred veriteľmi.

Projekt bol schválený v roku 2009. Odhadované náklady na projekt vtedy predstavovali deväť miliárd USD. Posledné odhady nákladov počítajú s 16 miliarda­mi USD.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #jadrová energetika