Tender na opravu elektrárne Gabčíkovo vyhlásia koncom augusta

Štátny podnik Vodohospodárska výstavba vyhlási koncom augusta tender na generálnu opravu a rekonštrukciu Vodnej elektrárne Gabčíkovo. Cieľom verejnej súťaže je zvýšiť bezpečnosť a spoľahlivosť prevádzkovania ôsmich turbogenerátorov vodnej elektrárne.

01.08.2017 15:00
debata

Podnik už má podľa generálneho riaditeľa Daniela Kvoceru zadefinovaný opis predmetu zákazky, technické špecifikácie a kompletizuje ostatné dokumenty potrebné k vyhláseniu verejného obstarávania na predmet zákazky.

„Technologické zariadenia sú už po takmer 25-ročnej prevádzke technicky a morálne opotrebované a ich modernizácia je nevyhnutná. Generálna oprava a rekonštrukcia vodnej elektrárne prinavráti technologickým celkom ich 100 % stav a verím, že predĺži ich životnosť,“ povedal Kvocera a dodal, že plánovaný termín vyhlásenia verejnej súťaže sa presunul na august 2017, pretože vedenie hľadá možnosti externých zdrojov financovania. Kvocera tiež uviedol, že preskúmali všetky možnosti pre získanie nenávratných finančných prostriedkov z operačných programov, avšak takáto možnosť nie je v súčasnosti možná.

Generálna oprava a rekonštrukcia Vodnej elektrárne Gabčíkovo sa bude týkať najmä portálových žeriavov, turbín, čerpacích agregátov turbín, elektrohydrau­lických regulátorov, rozvodní, regulátorov budenia, ochrany generátorov a transformátorov, riadiaceho a informačného systému i dozorne Vodnej elektrárne Gabčíkovo. „Podrobné informácie o predmete zákazky i o výške predpokladanej hodnoty budú zverejnené v Úradnom vestníku Európskej únie a vo Vestníku verejného obstarávania koncom augusta,“ uzavrel Kvocera.

Štát prevádzkuje Vodnú elektráreň Gabčíkovo prostredníctvom svojho podniku Vodohospodárska výstavba už viac ako dva roky. Predošlá vláda Roberta Fica ju odobrala z prenájmu Slovenským elektrárňam, ktoré vtedy majoritne ovládala talianska skupina Enel. Jedným z dôvodov, ktorým vládni predstavitelia obhajovali vypovedanie tridsaťročnej zmluvy o prenájme, bola aj údajná neochota Slovenských elektrární zrealizovať generálnu opravu gabčíkovskej elektrárne. Tá bola podľa nich akútna.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vodná elektráreň Gabčíkovo