Číňania v Európe podporia estónskeho konkurenta Uberu

Čínsky prevádzkovateľ alternatívnej taxislužby DiDi Chuxing investuje do estónskej internetovej taxislužby Taxify. Investícia má pomôcť estónskej firme expandovať v Európe a v Afrike, kde sa jej podarilo získať v niektorých mestách podiel na úkor americkej spoločnosti Uber. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters. Výšku investície firmy nezverejnili.

02.08.2017 06:50
debata

Taxify tvrdí, že má v 25 mestách celkovo 2,5 milióna aktívnych používateľov. Podarilo sa jej získať podiel na úkor Uberu v niekoľkých krajinách strednej a východnej Európy a v poslednom čase aj v Afrike.

Spoločnosť Taxify bola založená v roku 2013 a financie dosiaľ získavala prevažne zo svojej prevádzky. Z vonkajších zdrojov dostala zatiaľ dva milióny eur od miestnych fondov rizikového kapitálu a od mecenášov, povedal nedávno agentúre Reuters generálny riaditeľ Markus Villig.

Uber pôsobí v takmer 600 mestách v 70 krajinách sveta. Príjmy firmy vlani predstavovali približne 20 miliárd USD. Naposledy bol Uber ohodnotený na 68 miliárd USD, čo z neho robí najhodnotnejšiu súkromnú firmu v kalifornskom Silicon Valley. V poslednom roku sa však Uber potýka s regulačnými prekážkami, protestami zamestnancov a vodičov a s odchodom niekoľkých najvyšších predstaviteľov.

DiDi je po Uberi druhou najhodnotnejšou začínajúcich firmou, ktorú podporuje rizikový kapitál. Jej hodnota je 50 miliárd USD. V Číne pôsobí v 400 mestách a má asi 400 miliónov klientov. DiDi okrem iného podporujú čínske internetové firmy Alibaba a Tencent a japonská SoftBank. Pred rokom kúpila aktivity Uberu v Číne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Estónsko #Uber #Taxify