Slovensko bolo druhé na cvičení kybernetickej bezpečnosti

Slovensko obsadilo druhé miesto na medzinárodnom kybernetickom cvičení CyberEx 2017, ktorého sa zúčastnilo 65 zoskupení z celého sveta.

02.08.2017 16:27
debata (2)

Ako informovala Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES), našu krajinu reprezentoval päťčlenný tím zložený zo zástupcov Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), NASES a antivírovej firmy ESET.

Organizátorom cvičenia CyberEx bol tentokrát španielsky Národný Inštitút pre kybernetickú bezpečnosť a Organizácia amerických štátov. Zúčastnili sa ho bezpečnostné tímy rôznych štátov, komerčných spoločností a spoločností poskytujúcich bezpečnostné služby, ako aj akademickej obce z 24 krajín Európy, Ázie, Severnej a Južnej Ameriky. Cieľom cvičenia bolo preveriť schopnosti účastníkov analyzovať kybernetické útoky a reagovať na ne. "Výsledky cvičenia dokazujú, že kľúčové štátne organizácie v oblasti kybernetickej bezpečnosti NBÚ a NASES spolu so súkromným sektorom spolupracujú dobre a v rámci svetového porovnania ukazujú trvalo špičkové schopnosti,“ uviedol generálny riaditeľ NASES Norbert Molnár.

Cvičenie prebiehalo online a bol naň vyhradený osemhodinový limit. Celkovo sa riešilo 17 úloh, ktoré na seba nadväzovali. „Išlo o oblasti analýzy kódu, binárnych súborov, kryptografie, forenzie a iné. Úlohy mali rôznu obtiažnosť a boli ocenené rozličnými bodovými hodnotami. Bez vyriešenia predchádzajúcej úlohy nebolo možné postúpiť k riešeniu ďalších. Slovenský tím bol jedným z troch, ktorým sa podarilo vyriešiť všetkých 17 úloh,“ uzavrela národná agentúra.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kybernetická bezpečnosť