Rast tržieb v obchodoch trhá rekordy, sú vyššie o 8 percent

Rast tržieb v maloobchode sa naďalej zrýchľuje. Podľa Štatistického úradu SR (ŠÚ) totiž v júni maloobchodné tržby medziročne vzrástli o rekordných 8,1 %, kým v máji stúpli o 7,8 %.

03.08.2017 10:10
debata (4)

Ich dynamika tak zrýchľuje už štvrtý mesiac v poradí. Medzimesačne sa tržby v maloobchode v júni oproti máju zvýšili o 0,7 %.

Medziročné zvyšovanie tržieb pritom v júni evidovali maloobchodníci vo väčšine odvetví. Najvýznamnejší rast však zaznamenali v maloobchode ostatného tovaru v špecializovaných predajniach o 19,9 % a v maloobchode mimo predajní, stánkov a trhov o 23,5 %. V maloobchode v nešpecializo­vaných predajniach tržby vzrástli o 2 %. Pokles tržieb vykázali v maloobchode s tovarom pre kultúru a rekreáciu o 4 % a v maloobchode v stánkoch a na trhoch o 5 %.

Z ďalších sektorov obchodu medziročne stúpli tržby v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov o 8,9 %, vo veľkoobchode o 6,4 %, v ubytovaní o 7,7 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev dokonca o 11,7 %. Na medzimesačnej báze najrýchlejšie v júni oproti máju vzrástli tržby v ubytovaní, a to o 2,1 %. Zvýšili sa však aj v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 1,4 % a vo veľkoobchode o 1,2 %. Na druhej strane mierny pokles vykázali tržby v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov o 0,1 %.

V priemere za prvý polrok tohto roka tak maloobchodné tržby na Slovensku medziročne vzrástli o 6,5 %. Rast pritom evidovali aj ďalšie sektory obchodu. Vo veľkoobchode boli oproti prvému polroku vlaňajška vyššia o 5,1 %, v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov o 9,1 %, v ubytovaní o 5,6 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 9,2 %.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #maloobchod