Sťahujú milióny holandských vajec nakazených insekticídmi

Milióny holandských vajec kontaminovaných insekticídom s vysoko toxickou účinnou látkou fipronil začali Nemecko, Belgicko a Holandsko tento týždeň sťahovať z trhu.

04.08.2017 08:00 , aktualizované: 09:41
debata (15)

Samotné Holandsko už pre incident dočasne uzavrelo 180 hydinární. Holandský úrad dohliadajúci na bezpečnosť potravín NVWA podľa agentúry Reuters oznámil, že vyšetruje 20 percent všetkých holandských hydinární, čo podľa neho znamená, že 80 percent vajec na trhu je nezávadných. Úrad zdôraznil, že riziko predstavuje iba obmedzený počet typov vajec rozpoznateľný podľa konkrétnych čísel.

Podľa nemeckých úradov je množstvo toxickej látky vo vajciach malé a pre dospelých nebezpečenstvo nepredstavuje, potenciálny hrozbou je však pre deti.

Fipronil je látka, ktorá býva súčasťou prípravkov proti blchám, všiam a kliešťom. Nesmie sa však podávať zvieratám, ktorých mäso konzumujú ľudia. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považuje preparát za mierne jedovatý; jeho vysoké dávky vedú k pocitu nevoľnosti a závratov.

Aldi dá preč všetky vajcia

Nemecký reťazec Aldi uviedol, že sťahuje z pultov všetky vajíčka. Je to preventívne opatrenie v prospech zákazníkov. Aldi zaradí do distribúcie len vajcia, u ktorých bude doložené, že prešli testom na fipronil. Spoločnosť upozornila, že to môže viesť k problémom s dostupnosťou vajec pre zákazníkov.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #vajce