Nemecký manažér Volkswagenu v USA priznal vinu v emisnom škandále

Manažér nemeckej spoločnosti Volkswagen Oliver Schmidt v piatok na súde v Detroite priznal vinu v škandále manipulácie testov emisií naftových áut. Podľa dohody o vine a treste mu hrozí až sedemročný trest väzenia a pokuta 40 000 až 400 000 dolárov, informovala agentúra Reuters. Schmidt si verdikt vypočuje 6. decembra.

04.08.2017 18:52
debata

Manažér sa priznal k sprisahaniu s cieľom zakryť manipulácia s emisiami pred regulačnými orgánmi. Je jedným z ôsmich súčasných a bývalých manažérov Volkswagenu, ktorých v súvislosti s týmto škandálom obvinilo ministerstvo spravodlivosti USA.

Podľa dohody sa žalobcovia uzniesli, že väčšinu bodov obžaloby stiahnu. Schmidt súhlasil, že po odpykaní trestu bude deportovaný. Pôvodne mu hrozilo až 169 rokov vo väzení. Väčšina z obvinených zamestnancov Volkswagenu je v Nemecku, a teda mimo dosahu amerických justičných orgánov, uviedla agentúra AP.

Americká agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) predvlani v septembri Volkswagen obvinila, že do vozidiel s naftovým motorom inštaloval softvér umožňujúci pri testovaní emisií skrývať vysoko nadlimitné hodnoty oxidov dusíka. Volkswagen následne priznal, že softvér po celom svete inštaloval do asi 11 miliónov naftových áut.

Volkswagen sa už v marci dohodol, že na riešenie škandálu v Spojených štátoch vynaloží až 25 miliárd dolárov. Táto suma zahŕňa náklady na riešenie požiadaviek regulačných orgánov a štátnych úradov aj na odškodnenie majiteľov a predajcov naftových áut, ktoré majú možnosť s testami emisií manipulovať. Nemecká automobilka uviedla, že s vyšetrovateľmi stále spolupracuje a že nepovažuje za vhodné komentovať ani priebeh vyšetrovania, ani personálne záležitosti.

Vlani už sa ku sprisahania priznal zamestnanec Volkswagenu James Liang. Ten s úradmi spolupracuje a rozsudok si má vypočuť 28. augusta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #USA #emisie