O jedovatých vajciach vedeli Belgičania skôr, než to zverejnili

Belgické úrady vedeli o podozrení na kontamináciu vajec látkou fipronil už začiatkom júna, informovali o ňom ale prvýkrát až 20. júla.

05.08.2017 18:04
debata (64)

Potvrdil to v sobotu agentúre DPA belgický úrad pre kontrolu potravín. Podľa hovorkyne úradu bolo rozhodnutie nezverejniť informácie o prvom podozrení v súlade s európskymi predpismi.

„Jeden belgický závod nás informoval, že môže byť problém s fipronilom,“ uviedla hovorkyňa belgického úradu pre kontrolu potravín (FASNK) Katrien Stragierová. Uviedla, že úrad o ňom informoval až 20. júla, pretože chcel najprv zhromaždiť viac informácií tak, ako to podľa nej stanovujú európske predpisy.

Ďalšou krajinou, kde sa látka fipronil vo vajciach podľa DPA objavila, sa stalo 22. júla Holandsko, kde ju vtedy našlo vo vajciach sedem firiem. Potom sa začali objavovať prípady aj v Nemecku, kde ich zaznamenali takmer všetky spolkové krajiny.

Tento týždeň začali Nemecko, Belgicko a Holandsko sťahovať z trhu milióny vajec pre možnú prítomnosť fipronilu. V Belgicku a Holandsku úrady kvôli stopám insekticídu vo vajciach a kuracom mäse pristúpili k zatváraniu chovov.

Česká Štátna veterinárna správa (SVS) vo štvrtok oznámila, že bude náhodne kontrolovať vajcia a kuracie mäso zo šiestich európskych krajín, kde sa liek fipronil mohol v chovoch používať. Okrem Belgicka, Nemecka a Holandska ide o Francúzsko, Taliansko a Poľsko. Vajcia z Belgicka bola podľa veterinárnej správy na českom trhu naposledy v apríli a vajcia z Holandska v máji.

Fipronil je látka, ktorá býva súčasťou prípravkov proti blchám, všiam a kliešťom. Nesmie sa však podávať zvieratám, ktorých mäso konzumujú ľudia. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považuje preparát za mierne jedovatý; jeho vysoké dávky vedú k pocitu nevoľnosti a závrati.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #vajcia