Žatva na juhu sa končí, sucho znížilo úrodu

Žatva na Slovensku priebežne pokračuje, v južných regiónoch sa pomaly končí, zintenzívňuje sa vo vyššie položených oblastiach. Problémy spôsobuje vo väčšine regiónov nižšia úroda so zhoršenou kvalitou a škody spôsobené premnoženou poľovnou zverou.

06.08.2017 11:56
debata (4)

Informovala o tom Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK).V rámci Bratislavského regiónu je skončený zber pšenice, jačmeňa, repky, poľnohospodári dokončujú zber raže. Žatva pokračovala bezproblémovo, znížené hektárové úrody sú pri všetkých plodinách pre prevládajúce sucho spôsobené nízkymi zrážkami v období dozrievania zrna. Celkovo je v tejto oblasti úroda pšenice a jačmeňa takmer o polovicu nižšia ako v minulom roku, skonštatovala komora.

V Galantskom okrese sa žatva skončila. Výsledok podpriemernej produkcie u hustosiatych obilnín, repky, ako i maku jednoznačne hovoria o extrémnom suchu počas vegetácie. Úrody boli veľmi kolísavé v závislosti od lokálnych zrážok, čo v konečnom dôsledku vidieť aj na kvalite pozberanej úrody.

Poľnohospodári ukončili žatvu aj v Nitrianskom regióne. V porovnaní s minulým rokom sú však úrody nižšie u pšenice o približne 27 %, jačmeňa o 20 % a repky o 15 %. Viacerí pestovatelia sú z výsledkov sklamaní a možno ich aj napriek pokročilým pestovateľským technológiám porovnávať s rokom 2000, kedy bolo mimoriadne sucho, uviedla SPPK.

Žatva je v plnom prúde v okrese Vranov nad Topľou, kde počas 30. týždňa počasie prácam na poli prialo. V okrese Bardejov majú pozberaných 27 % jačmeňa a 50 % repky. V regióne Prešov žatva pokračovala zberom pšenice, jačmeňa jarného a repky. Žatva sa začala aj v regióne Dolný Kubín, v oblasti Kysúc, v okrese Žilina, Bytča alebo Stará Ľubovňa sa žatva ešte nezačala.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #žatva