Fitch potvrdila rating eustreamu, oceňuje jeho obozretnú politiku

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch potvrdila spoločnosti eustream dlhodobý emisný rating (IDR) na stupni A-. Zároveň na úrovni A- potvrdila nadriadené nezabezpečené dlhopisy spoločnosti SPP Infrastructure Financing (SPPIF), ktoré garantuje eustream.

06.08.2017 19:51
debata (3)

Výhľad dlhodobého emisného ratingu je stabilný. Potvrdenie ratingu je odzrkadlením ziskového podnikania spoločnosti eustream a jej obozretnej finančnej politiky. Hodnotenie firmy berie do úvahy aj jej silný podnikateľský profil ako prevádzkovateľa slovenského národného systému tranzitu plynu, ako aj to, že spoločnosť má dlhodobé kontrakty, na základe ktorých zákazník za objednaný tranzit platí, či plyn prepravuje alebo nie.

Agentúra Fitch dodáva, že eustream je súčasťou kľúčových tranzitných trás. Zhruba tretina (180 mld. kubických metrov) európskej spotreby plynu totiž pochádza z Ruska a z toho približne 50 až 60 mld. kubických metrov prechádza cez plynovod eustreamu. Tradične je eustream súčasťou prepravnej trasy z východu na západ, pričom jeho najväčší kontrakt s ruským dodávateľom je platný do roku 2028. Eustream má okrem toho kapacitu reverzného toku zo západu na východ, ktorú si kupujú na strednodobej a krátkodobej báze západoeurópski a ukrajinskí partneri. Spoločnosť je okrem toho súčasťou koridoru sever-juh cez Lanžhot v Českej republike a Baumgarten v Rakúsku, čo poskytuje diverzifikáciu tradičného portfólia jej kontraktov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Fitch #Eustream