Na verejnú dopravu v regiónoch pôjde 35,1 milióna eur z eurofondov

Celkovo 31 projektov zameraných na zvýšenie atraktivity verejnej osobnej dopravy zatiaľ doručili samosprávy na Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV). Pribudnú prestupné terminály, záchytné parkoviská či projekty na preferenciu verejnej dopravy. Na projekty zvýšenia atraktivity verejnej dopravy je vyčlenených 35,1 milióna eur z Európskej únie. Informoval o tom agrorezort.

07.08.2017 09:22
debata

„Chceme podporiť verejnú dopravu, keďže mnohým z nás prekáža, že mestá sú plné automobilov, nevieme sa v nich hýbať,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Rezort v decembri minulého roku vyhlásil eurofondovú výzvu zameranú na zvyšovanie atraktivity a konkurencieschop­nosti verejnej osobnej dopravy.

Žiadatelia z celého Slovenska môžu získať finančné prostriedky na zabezpečenie moderných informačných a dispečerských systémov, zlepšenie informovanosti cestujúcich a zlepšenie infraštruktúry verejnej osobnej dopravy. Peniaze z eurofondov sú tiež určené na preferenciu verejnej dopravy, rekonštrukciu a výstavbu prestupných dopravných uzlov a zastávok verejnej dopravy. Výzva sa zameriava aj na záchytné parkoviská. Oprávnenými žiadateľmi sú najmä mestá, obce, samosprávne kraje a poskytovatelia pravidelnej verejnej osobnej dopravy.

„Na ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka bolo v rámci prvého a druhého hodnotiaceho kola doručených spolu 31 projektov,“ informoval generálny riaditeľ sekcie programov regionálneho rozvoja MPRV Marek Mitošinka. Do prvého hodnotiaceho kola výzvy, ktoré bolo uzavreté 15. marca 2017, bolo doručených 10 projektov v celkovom objeme 9,5 milióna eur. Agrorezort už schválil osem projektov v celkovom objeme 8,4 milióna eur. Medzi podporené projekty patria výstavba prestupných dopravných terminálov vo Svätom Jure, Považskej Bystrici a v Prešove, informačné tabule pre MHD v Bratislave, rekonštrukcia zastávok a preferencia verejnej dopravy v Žiline, riadenie a modernizácia dispečerského centra pre integrovanú dopravu Prešovského samosprávneho kraja a vybudovanej autobusovej zastávky v Pustých Úľanoch.

Do druhého hodnotiaceho kola výzvy, ktoré bolo uzavreté 30. júna, bolo doručených 21 projektov v celkovom objeme 15,3 milióna eur a rezort pôdohospodárstva v súčasnosti vykonáva ich administratívnu kontrolu. Jednotlivé hodnotiace kolá výzvy prebiehajú v trojmesačnom cykle až do vyčerpania alokácie na jednotlivé regióny.

Agrorezort vyhlásil v júni tohto roku aj eurofondovú výzvu na modernizáciu vozidlového parku autobusov mestskej hromadnej dopravy. Celkovo 21,2 milióna eur je vyčlenených pre Bratislavu, Žilinu a Košice. Financie sú určené na nákup autobusov mestskej hromadnej dopravy vysoko environmentálnymi nízkopodlažnými autobusmi spolu s budovaním zodpovedajúcej zásobovacej infraštruktúry, vrátane elektrobusov a nabíjacích staníc. Výzva končí 21. augusta, uzavrelo MPRV.

debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #verejná doprava