Na Balkáne sa môže rozhorieť obchodná vojna

Balkán je možno na prahu obchodnej vojny, rozbuškou sa môže stať výrazné zvýšenie dovozných ciel na niektoré poľnohospodárske výrobky, ku ktorému v júli siahlo Chorvátsko.

08.08.2017 09:00
debata (1)

Štyri susedné krajiny Srbsko, Bosna, Macedónsko a Čierna Hora, ktoré na rozdiel od Chorvátska nie sú členmi Európskej únie, podľa agentúry Reuters chystajú protiopatrenia. Chorvátsku dali ultimátum, aby nariadenie do konca týždňa stiahlo.

Chorvátsko minulý mesiac zvýšilo poplatok za kontroly ovocia a zeleniny na obsah škodlivín. Cena sa zdvihla na 2000 chorvátskych kún z predchádzajúcich 90 kún. Ako dôvod krajina uviedla nutnosť dodržiavať štandardy Európskej únie a ochranu spotrebiteľa.

Opatrenie sa dotýka 168 krajín mimo EÚ, najviac ale zasiahne susedné krajiny, ktoré nie sú členmi EÚ, ale sú najväčšími dovozcami ovocia a zeleniny do Chorvátska. Tieto krajiny krok Chorvátska ústami srbského ministra obchodu Rasima Ljajića v púondelok označili za protekcionistický, populistický a proti duchu dobrých susedských vzťahov. Nechcú vraj obchodnú vojnu, nariadenie ale podľa nich poškodzuje ich rovnaký prístup na trh, čo im garantujú predvstupové dohovory s EÚ. Než sa záležitosť vyrieši, chcú zaviesť protiopatrenia podľa vlastného uváženia.

Chorvátsky minister poľnohospodárstva Tomislav Tolušić uviedol, že vec sa urovná do jedného až dvoch týždňov, až sa ukáže, v čom je problém. Svojich kolegaov pozval na budúci týždeň do Záhrebu na ďalšie rokovania.

Podľa ekonómov je zámerom Chorvátov ochrana vlastných poľnohospodárov pred lacnejším dovozom. Tento postup by sa im ale mohol vypomstiť pre možné protiopatrenia, uviedla agentúra AP. V 90. rokoch, keď sa rozpadala Juhoslávie, bola v regióne krvavá vojna.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Chorvátsko #Balkán #bosna #Čierna Hora #Macedónsko