Limit na splátku úveru bude tretina platu

Národná banka Slovenska (NBS) sa rozhodla zastaviť bezhlavé zadlžovanie Slovákov. Od začiatku budúceho roka začne platiť vzorec, ktorý na základe mesačného príjmu klienta presne určí maximálnu výšku mesačnej splátky spotrebného úveru.

08.08.2017 13:00
banka Foto:
Národná banka Slovenska v snahe zabrániť rizikovému zadlžovaniu Slovákkov stanoví mesačný strop na splátky spotrebných úverov.
debata (8)

Mesačné výdavky zadlžených ľudí nebudú môcť byť vyššie ako ich príjmy. Banky aj nebankové spoločnosti mesačné výdavky človeka určia na základe životného minima a príjmy aj naďalej na základe pravidelného mesačného príjmu od zamestnávateľa.

Od 1. januára 2018 bude pri žiadosti o spotrebný úver zohľadnená výška povinnej rezervy vypočítaná z rozdielu príjmov a nákladov na život, a to aspoň na úrovni 15 percent. Od 1. júla 2018 sa rezerva zvýši na 20 percent.

Podľa navrhovaných zmien mesačnú splátku spotrebného úveru vo výške 270,64 eura môže mať človek bez dlhov s dvoma deťmi a čistým mesačným príjmom aspoň vo výške 700 eur. Tento plat v čistom zodpovedá zhruba hrubej mzde 912 eur mesačne, čo je blízko úrovne priemernej mzdy v krajine. Na splátky úverov tak v tomto prípade bude môcť ísť len niečo viac ako tretina čistého platu. Finančné inštitúcie musia od čistého príjmu 700 eur odrátať mesačné výdavky vo výške 381,6 eura. Konkrétna výška výdavkov sa určí na základe životného minima, ktoré je v prípade dospelej osoby vo výške 199,48 eura a za každé dieťa v sume 91,06 eura. Od mesačných príjmov vo výške 700 eur sa odrátajú životné náklady vo výške 381,6 eura a výsledkom je suma 318,4 eura. Od tejto sumy sa ešte odráta povinná rezerva vo výške 47,76 eura a výsledkom je maximálna mesačná splátka úveru v spomínanej sume 270,64 eura.

V životných nákladoch musia byť započítané aj splátky všetkých existujúcich úverov. Spotrebný úver napríklad nedostane ženatý otec rodiny s dvoma deťmi, ktorý každý mesiac v čistom zarobí 600 eur, má mesačnú splátku hypotéky vo výške 150 eur a kreditnú kartu so sumou 500 eur. Aj tomto prípade sa od čistých príjmov otca odráta životné minimum za neho aj obidve deti. Od 600 eur sa teda odráta suma 381,6 eura a výsledkom je 218,4 eura. Táto suma sa po odrátaní povinnej 15-percentnej rezervy zníži na 185,64 eura. Od nej sa následne odráta mesačná splátka, ktorá sa musí zvýšiť o dva percentuálne body, a preto nebude na úrovni 150, ale až 180 eur. Výsledkom je suma príjmov 5,64 eura mesačne, od ktorej sa musí ešte odrátať dlh za vlastnenie kreditnej karty. Dlh za vlastnenie kreditnej karty je vo výške troch percent zo schváleného úverového rámca 500 eur. Od 5,64 eura sa tak musí odrátať 15 eur a keďže výsledná suma ide do mínusu, v tomto prípade už klient nemá nárok na poskytnutie úveru.

„Navrhované opatrenia prispejú k stabilite slovenského finančného sektora a dajú sa považovať za krok správnym smerom. Príliš veľké dlhy môžu o pár rokov narobiť mnohým ľuďom veľké problémy,“ povedal výkonný riaditeľ spoločnosti Finančný Kompas Maroš Ovčarik.

Aktuálne spotrebný úver nevládze splácať takmer každý desiaty zadlžený Slovák. Bankové úvery súvisiace s bývaním nevládzu splácať dve percentá klientov. Pri nebankových spoločnostiach zatiaľ nie sú k dispozícii údaje o počte nesplácaných úverov.

„Rast úverov domácnostiam je najrýchlejší v rámci Európskej únie. Zadlženosť v pokrízovom období sa takmer zdvojnásobila a slovenské domácnosti majú málo úspor v porovnaní s dlhmi,“ uviedol riaditeľ odboru politiky obozretnosti na makroúrovni NBS Marek Ličák. NBS nepredpokladá výrazný pokles poskytnutých spotrebných úverov a navrhované opatrenia hlavne spomalia rýchly rast dlhov.

Podobné obmedzenia začali pri hypotékach platiť už na jar tohto roku a v ich prípade štartovala výška povinnej rezervy na úrovni päť percent. Už 1. júla 2017 výška povinnej rezervy vzrástla na 10 percent, v januári 2018 sa dostane na úroveň 15 percent. Následne rovnako ako pri spotrebných úverov sa v druhej polovici budúceho roka zvýši na konečných 20 percent. Finančné domy zároveň musia pri poskytovaní hypoték skontrolovať, či klient zvládne úver na bývanie splácať aj po zvýšení úrokov o dva percentuálne body, teda ak stúpnu napríklad z 1,5 na 3,5 percenta ročne. Rovnaké pravidlo bude platiť aj pri spotrebných úveroch v prípade, že úroková sadzba nebude stanovená pevne a bude sa rovnako ako pri hypotékach meniť po skončení fixácie úrokovej sadzby.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #úver #životné náklady #financie #limit