Napätie medzi USA a KĽDR zrýchlilo pokles amerických akcií

Akcie v Spojených štátoch vo štvrtok zrýchlili svoj pokles, aj naďalej strácajú predovšetkým pre obavy z eskalácie napätia medzi USA a Severnou Kóreou. Index S&P stratil počas denného obchodovania prvýkrát od 17. mája viac než percento, technologický index Nasdaq odpísal dokonca viac ako dve percentá. Aj európske akcie klesali, index EURO STOXX 50 klesol o jedno percento.

11.08.2017 06:17
debata

Investori sa vyhýbajú riskantnejším akvizíciám a uchyľujú sa k nákupu bezpečných mien, ako je švajčiarsky frank alebo zlato, ktoré dosiahlo viac ako dvojmesačné maximum.

Dow Jonesov index odpísal 0,93 percenta, teda 204,69 bodu, a uzavrel na 21 844,01 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 1,45 percenta, teda o 35,81 bodu, na 2438,21 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite klesol o 2,13 percenta, teda o 135,46 bodu, a končil na 6216,87 bodu.

Severná Kórea vo štvrtok neobvykle podrobne opísala plán prípadného útoku na americký ostrovček Guam, na čo znova zareagoval americký prezident Donald Trump slovami, že jeho predchádzajúce utorňajšie varovanie pravdepodobne nebolo dosť dôrazné. Severokórejská hrozba prišla v reakcii na jeho utorkové slová, že vyhrážky KĽDR sa zo strany USA dočkajú ráznej odozvy.

Utorkové výroky amerického prezidenta ukončili deväťdňový sériu rastu, keď sa Dow Jonesov index posúval stále na nové rekordy. Neistota na trhu vo štvrtok vyhnala CBOE index volatility, ktorý je najsledovanejším z takzvaných indexov strachu, na 15,36 bodu, teda do blízkosti jeho trojmesačného maxima.

Ďalším dôvodom prepadu indexov boli štvrťročné výsledky maloobchodných firiem Kohl's a Macy's. Po ich zverejnení sa akcie oboch firiem prepadli o 6,7 percenta, respektíve 9,5 percenta. Investori sledujú výsledky amerického maloobchodu s veľkým záujmom, pretože chcú vedieť, ako sa vyrovnáva s rastom internetového konkurenta, firmou Amazon.

„Je to šanca a príležitosť nakúpiť požadované akcie lacnejšie,“ povedal agentúre Reuters v reakcii na pád cien akcií analytik Chris Bertelsen z floridskej investičnej firmy Aviance Capital Management.

Americký dolár vo štvrtok voči japonskému jenu spadol na osemtýždňovej minimum, investori uprednostňujú menej riskantné aktíva. Okolo 22:00 SELČ vo štvrtok dolár klesol o 0,77 percenta na 109,22 JPY.

K oslabeniu dolára prispel aj nečakaný pokles výrobných cien v USA, ktoré zaznamenali najväčší prepad za takmer rok. Ďalší prejav zmiernenia inflácie trh utvrdil v presvedčení, že centrálna banka USA (Fed) úrokové sadzby pravdepodobne hneď tak nezdvihne. Newyorský prezident Fedu William Dudley ale povedal, že banka by úroky tento rok ešte raz zvýšiť mohla, pretože očakáva, že sa inflácia v najbližších mesiacoch zrýchli.

Dolárový index, ktorý meria výkon doláru ku košu šiestich hlavných svetových mien, vo štvrtok okolo 22:00 SELČ klesol o 0,2 percenta na 93,26 bodu.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR