Rast ruskej ekonomiky sa zrýchlil na 2,5 percenta

Medziročné tempo rastu ruskej ekonomiky sa v druhom štvrťroku prudko zrýchlilo na 2,5 percenta z 0,5 percenta v prvých troch mesiacoch roka. Vyplýva to z predbežných údajov, ktoré v piatok zverejnil ruský štatistický úrad.

11.08.2017 18:00
debata (44)

Ruská ekonomika sa zotavuje z útlmu, za ktorým boli nižšie ceny ropy a sankcie, ktoré na Moskvu uvalili západné krajiny pre jej postup v ukrajinskej kríze. V poslednej dobe oživuje ťažba prírodných zdrojov, spracovateľský priemysel a doprava. V júni zaznamenalo rast aj stavebníctvo a maloobchodné tržby.

Údaje štatistického úradu sú o niečo horšie ako odhad vlády, ktorá čakala zvýšenie hrubého domáceho produktu o 2,7 percenta. Centrálna banka však čakala rast HDP len v rozmedzí 1,3 až 1,5 percenta, uviedla agentúra Interfax.

Vlani v druhom štvrťroku ekonomika klesla o 0,5 percenta a za celý minulý rok rok sa HDP znížil o 0,2 percenta.

Nezávislí ekonómovia podľa agentúry Reuters očakávajú za celý tento rok rast HDP v Rusku o 1,3 percenta. Podľa prognózy ruskej centrálnej banky sa má HDP zvýšiť o 1,3 až 1,8 percenta.

Investori však už v prvom štvrťroku spochybnili presnosť ruských údajov o HDP. Ohlásený pokles ekonomiky za minulý rok o 0,2 percenta bol totiž oveľa miernejší, než sa predpokladalo. Štatistický úrad tento rok navyše opravil tempo hospodárskeho poklesu v roku 2015 na 2,8 percenta z predtým ohlásených 3,7 percenta.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #HDP