Trump sa chystá na Čínu. Cez duševné vlastníctvo

Americký prezident Donald Trump sa v pondelok chystá vyzvať na vyšetrovanie Číny pre podozrenie, že táto ázijská krajina porušuje práva duševného vlastníctva. Napísal to s odvolaním sa na anonymný zdroj z americkej vlády server Politico.

12.08.2017 08:11
debata (39)

Podľa tohto amerického serveru sa očakáva, že šéf Úradu obchodného splnomocnenca USA Robert Lighthizer začne vyšetrovanie Číny na základe paragrafu 301 obchodný zákona, ktorý umožňuje ukladať obchodné sankcie voči krajinám, ktoré podľa názoru USA porušujú pravidlá svetového obchodu.

Trump už od nástupu do úradu opakovane hovoril o tom, že Čína svojimi obchodnými praktikami znevýhodňuje americké firmy. Už skôr sa písalo o tom, že Trump chystá ekonomické sankcie voči Číne.

Ešte vo štvrtok ale podľa serveru Politico hovoril o tom, že by mohol byť voči Číne zhovievavejší, ak by zatlačila na Pchjongjang pre jeho jadrový program. Čína pred týždňom v Bezpečnostnej rade OSN prekvapivo hlasovala pre americký návrh sankcií voči KĽDR.

Tento týždeň sa ale rozhorela ostrá slovná vojna medzi lídrami Spojených štátov a Severnej Kórey. Trump v utorok vyhlásil, že „Severná Kórea by sa radšej nemala ďalej Spojeným štátom vyhrážať, ak ale bude, narazí na ohnivú zlobu, akú svet nevidel“. Na to Pchjongjang reagoval oznámením, že „starostlivo skúma“ možnosť raketového útoku na americký tichomorský ostrov Guam, kde majú USA leteckú a námornú základňu.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #KĽDR