Nová diaľnica v Maďarsku zlákala dovolenkárov

Slováci na ceste k Jadranskému moru do Chorvátska majú tento rok k dispozícii novú trasu. Maďarsko minulý rok v septembri otvorilo nový úsek rýchlostnej cesty M86, ktorá výrazne zvyšuje atraktivitu cesty cez Maďarsko. Doteraz väčšina Slovákov zo západnej časti krajiny využívala cestu cez Rakúsko a Slovinsko.

13.08.2017 15:00
debata (23)

Novú skratku k moru vytvorila rýchlostná cesta M86 v úseku medzi mestami Csorna a Szombathely. V porovnaní s minulým rokom do maďarskej diaľničnej siete pribudol úsek M86 Hegyfalu – Csorna (juh) v celkovej dĺžke 33,4 kilometra.

Maďarská rýchlostná cesta má iné parametre, ako majú rýchlostné cesty na Slovensku. Maximálna povolená rýchlosť je napríklad obmedzená len na 110 km/h. Napriek tomu je najrýchlejšou a zároveň najlacnejšou cestou z Bratislavy k Jadranu momentálne už práve cesta cez Maďarsko. Podľa navigačných systémov je trasa z Bratislavy do mesta Makarska pod Splitom po novej ceste cez Maďarsko dlhá 850 kilometrov a vodiči ju prejdú za 8 hodín a 14 minút. Navigačné systémy, ktoré neboli aktualizované v posledných mesiacoch, novú cestu nepoznajú.

zväčšiť
mapa, Maďarsko, cesta

Slováci zo západného Slovenska tak pri ceste na juh musia cez Maďarsko prejsť približne 250 kilometrov. Z celkového počtu však už približne 100 kilometrov prebieha po rýchlostných cestách a diaľniciach, pričom časť je v prevádzke len v polovičnom profile. Vďaka tomu nie je potrebné kupovať rakúsku a zároveň ani slovinskú diaľničnú známku. V Maďarsku platia elektronické diaľničné známky. Za desaťdňovú známku vodiči zaplatia v prepočte necelých desať eur. Ak dovolenka trvá dlhšie, vodiči si musia zakúpiť mesačnú diaľničnú známku za necelých 16 eur.

Obyvateľom východného alebo stredného Slovenska však nový diaľničný úsek v Maďarsku pri ceste k moru nepomôže. Košičania musia naďalej od Miškovca využívať diaľnicu M3, následne obísť Budapešť a pokračovať po diaľnici M7 vedúcej okolo Balatonu až ku chorvátskym hraniciam.

Ako alternatívna cesta prichádza aj naďalej do úvahy trasa cez Rakúsko okolo Budapešti a Grazu až k slovinským hraniciam. Trasa následne pokračuje cez Maribor a okolo mesta Ptuj až ku chorvátskym hraniciam. Z Bratislavy je podľa navigačných systémov trasa do chorvátskeho mesta Makarska dlhá 880 kilometrov a vodiči ju zvládnu za 8 hodín a 39 minút. V takom prípade však treba počítať s kupovaním dvoch diaľničných známok. Rakúska desaťdňová nálepka stojí 8,9 eura. V Slovinsku sa za týždennú platí 15 eur, čo pre väčšinu dovolenkujúcich nestačí. Mesačná známka stojí až 30 eur.

Trasa cez Maďarsko navyše umožňuje Bratislavčanom vyhnúť sa kritickým úsekom pri ceste na juh. Na prelome júla a augusta dovolenkárov trápili hodinové kolóny nielen na diaľniciach v Chorvátsku, ale aj na štvorprúdovkách v Rakúsku alebo v Slovinsku. Obyvateľov východného Slovenska väčšinou prvé zdržanie čaká v blízkosti Budapešti. Pri ceste zo západu krajiny je problematický až prechod cez maďarsko-chorvátske hranice, keďže prímorská krajina ešte nie je súčasťou schengenského priestoru.

Cesta cez Rakúsko skrýva väčší počet úsekov s hroziacimi dopravnými zápchami. Komplikácie môžu nastať na obchvate Viedne, alebo pri meste Graz. Prechod cez rakúsko-slovinskú hranicu je väčšinou bez zdržaní, no dlhé kolóny sa vytvárajú na slovinsko-chorvátskej hranici. Následne sa v Chorvátsku vytvárajú nehybné rady áut najmä na obchvate Záhrebu, v turistických centrách alebo pri mýtnych bránach, kde sa platia poplatky za používanie diaľnic.

Bratislava – Makarska autom a nová cesta v Maďarsku

Cez Rakúsko, Slovinsko a Chorvátsko

  • Cesta dlhá 880 kilometrov trvá podľa navigácií ideálne 8 hodín a 39 minút. Celá cesta je po diaľniciach.
  • Pri desaťdňovej dovolenke je potrebné zaplatiť za diaľničné nálepky 8,9 eura v Rakúsku a 30 eur v Slovinsku.
  • Následne v Chorvátsku sa platí približne 32 eur tam a 32 eur späť.

Celkové náklady na diaľničné známky sú 103 eur.

Cez Maďarsko a Chorvátsko

  • Cesta dlhá 850 kilometrov podľa navigačných systémov trvá 8 hodín a 14 minút.
  • Po diaľniciach sa ide asi 700 km aj vďaka novej rýchlostnej ceste M86 Csorna a Szombathely.
  • Pri 10-dňovej dovolenke je potrebné zaplatiť za diaľničnú nálepku na 10 dní necelých 10 eur. V Chorvátsku sa platí mýto približne 35 eur tam a 35 eur späť.

Celkové náklady na diaľničné poplatky dosiahnu 80 eur.

Poznámka: Z východného alebo zo stredného Slovenska je najrýchlejšia trasa takisto cez Maďarsko, pričom výška diaľničných poplatkov je takisto približne 80 eur.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #diaľnice