Bitcoin prvýkrát preskočil hranicu štyritisíc dolárov

Hodnota digitálne meny bitcoin prvýkrát prekročila hranicu 4000 dolárov a počas nedele stúpla až na 4225,40 USD.

13.08.2017 21:30
debata (1)

K rastu kurzu teraz prispieva najmä vysoký dopyt z Japonska. S odvolaním sa na server CoinDesk, ktorý sa zameriava na spravodajstvo o digitálnych menách, to uviedla televízia CNBC. Od začiatku roka hodnota bitcoinu stúpla už na štvornásobok a od začiatku augusta zhruba o 40 percent. Hodnota bitcoinu v obehu sa teraz pohybuje okolo 64 miliárd USD.

Záujem o bitcoin vzrástol za posledný týždeň, kedy stúpli aj ceny zlata, zatiaľ čo kurzy akcií a dlhopisov klesali. Investori sa uchýlili prevažne k bezpečným investíciám a k alternatívnym aktívam pre nervozitu okolo Severnej Kórey. Tá hrozí Spojeným štátom, že zaútočí na ich tichomorský ostrov Guam.

Okrem geopolitického napätia bitcoinu pomáha aj to, že sa investori k tejto mene vrátili po jej rozdelení z 1. augusta. Keď bitcoin úspešne prečkal svoje rozdelenie na bitcoin a bitcoin cash, zvýšil sa záujem o bitcoin najmä medzi inštitucionálnymi investormi, upozorňujú analytici. Hodnota oddelenej meny bitcoin cash zaostáva. Podľa organizácie CoinMarketCap sa takmer nemení a pohybuje sa okolo 323 USD. Ďalšia z väčších digitálnych mien ethereum naopak vzrástla na 315 USD.

Americká investičná banka Goldman Sachs ale tento týždeň varovala, že budúcnosť bitcoinu je stále neistá. Mena by sa mohla znovu rozdeliť tento rok v novembri, keď bude realizovaná druhá fáza veľkej aktualizácie. Niektorí odborníci poznamenávajú, že vzhľadom k prudkému rastu kurzu tejto kryptomeny by nebolo prekvapením, keby zažila výrazný pokles.

Bitcoin vznikol v roku 2009 ako alternatíva oficiálnych mien a počas rokov sa presadil ako popredná kybernetická mena sveta. Vytvára ju sieť počítačov so špecializovaným softvérom naprogramovaným tak, aby uvoľňoval nové virtuálne mince stabilným a postupne sa spomaľujúcim tempom. Je navrhnutý tak, aby ho nikto nemohol akokoľvek ovplyvňovať, teda ani vlády alebo centrálne banky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bitcoin