Trump rýpe do Číny, rozbehol vyšetrovanie jej obchodných praktík

Spojené štáty prešetria údajné čínske krádeže amerického duševného vlastníctva. Vyplýva to z memoranda, ktoré v pondelok podpísal americký prezident Donald Trump. Podľa neho ide o veľký krok, ale zároveň len o začiatok.

14.08.2017 23:25 , aktualizované: 15.08.2017 06:08
debata (9)

Nariadenie poveruje šéfa Úradu obchodného splnomocnenca USA Roberta Lighthizera, aby rozhodol, či preskúma čínske obchodné praktiky, ktoré nútia americké firmy pôsobiace v Číne odovzdávať svoje duševné vlastníctvo. Lighthizer už povedal, že toto vyšetrovanie bude teraz jednou z hlavných priorít jeho úradu.

Prezident USA Donald Trump (v strede) pri... Foto: SITA/AP, Alex Brandon
Trump China Prezident USA Donald Trump (v strede) pri podpise memoranda 14. augusta 2017, ktoré odštartovalo vyšetrovanie čínskych obchodných praktík v prípade duševného vlastníctva.

„Veľvyslanec Lighthizer, ste oprávnený zvážiť všetky dostupné možnosti, ktoré máte k dispozícii,“ povedal Trump pred podpisom memoranda. „Toto je len začiatok,“ dodal podľa agentúry Reuters. Trump vyšetrovanie obhajuje ako opatrenie na vynútenie pravidiel poctivosti a vzájomnosti v medzinárodnom obchode.

„Vykonáme dôkladné preskúmanie a v prípade potreby podnikneme kroky k zachovaniu budúcnosti amerického priemyslu,“ vyhlásil Lighthizer. „V stávke sú tisíce pracovných miest pre našich zamestnancov a budúce generácie,“ doplnil.

Lighthizer uviedol, že čínska priemyselná politika a ďalšie postupy Pekingu si „údajne“ vynútili prenos kľúčových amerických technológií do čínskych firiem.

Server Politico už skôr napísal, že sa očakáva, že Lighthizer začne vyšetrovanie Číny na základe paragrafu 301 obchodného zákona. Ten umožňuje ukladať obchodné sankcie voči krajinám, ktoré podľa názoru USA porušujú pravidlá svetového obchodu.

Nová Čína: USA cenia tesáky

Čína bude brániť svoje záujmy, ak Spojené štáty poškodia vzájomné obchodné väzby. Oznámilo to v utorok čínske ministerstvo obchodu, ktoré tak reagovalo na americkej vyšetrovanie údajných čínskych krádeží amerického duševného vlastníctva. Ministerstvo podľa agentúry Reuters uviedlo, že USA by mali rešpektovať objektívne fakty, konať obozretne a neničiť princípy multilateralizmu.

Agentúra Nová Čína označila americké preskúmanie za jednostranné „cenenie tesákov,“ ktoré nakoniec ublíži obom krajinám.

Na rozbehnutie vyšetrovania už skôr reagoval čínsky denník The China Daily, ktorý ho považuje za unáhlené rozhodnutie, ktoré môže otráviť vzťahy medzi Spojenými štátmi a Čínou.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #Čína #USA