Nemecký ústavný súd posunul nákup dlhopisov ECB na európsky súd

Nemecký ústavný súd nebude rozhodovať o sérii sťažností voči nákupom dlhopisov v rámci stimulačnému programu Európskej centrálnej banky. Nemecký súd tieto sťažnosti posunul Európskemu súdnemu dvoru.

15.08.2017 18:21
debata

Informovala o tom v utorok tlačová agentúra DPA, ktorá pripomenula, že odporcovia stimulačného programu tvrdia, že predstavuje nelegálne financovanie rozpočtu a nemecká centrálna banka by sa na programe nemala podieľať.

Nemecký ústavný súd však dospel k záveru, že námietka sa týka pravidiel Európskej únie a preto má rozhodnúť Európsky súdny dvor. Program nákupov dlhopisov za 2,28 bil. eur má prebiehať už iba v roku 2017, čo vyvoláva otázky, či sa súd dokáže prípadom zaoberať predtým, ako sa stimulačný program ukončí.

Európska komisia (EK) pozitívne vníma, že nemecký Spolkový ústavný súd sa už po druhýkrát v histórii rozhodol využiť procedúru predbežného rozhodnutia podľa článku 267 Zmluvy o Fungovaní EÚ. Ide o správny postup, ktorý umožní, aby Európsky súdny dvor objasnil rozsah a obmedzenia menovej politiky Európskej centrálnej banky, uviedla hovorkyňa EK pre hospodárske a finančné záležitosti Annika Breidthardt.

Európska komisia v tejto súvislosti poznamenáva, že Európsky súdny dvor už v januári 2015 rozhodol o zákonnosti programu nákupu krytých dlhopisov Európskej centrálnej banky (ECB). V súčasnosti bol Súdny dvor EÚ požiadaný rozhodnúť o zákonnosti programu ECB ohľadne nákupov vo verejnom sektore, na základe ktorého dnes ECB vykonáva tzv. operácie kvantitatívneho uvoľňovania. EK je presvedčená, že ECB v súčasnosti koná na základe a v rámci obmedzení stanovených v Zmluvách, keď nakupuje štátne dlhopisy na sekundárnom trhu v kontexte operácií menovej politiky, dodala Annika Breidthardt.

debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #dlhopisy #Nemecko