Dlhy amerických domácností posunuli rekord na 12,84 bilióna USD

Celkový dlh amerických domácností sa v druhom štvrťroku dostal na nový rekord 12,84 bilióna dolárov. Medziročne sa zvýšil o 552 miliárd USD. Prispel k tomu predovšetkým rast hypoték, pôžičiek na nákup automobilu aj zostatkov kreditných kariet, ktorý bol najvyšší od roku 2009.

15.08.2017 21:50
debata (47)

Uvádza to utorková správa Federálnej rezervnej banky (Fed) v New Yorku. Už v prvom štvrťroku dlh prekonal doterajšie maximum z doby vrcholu finančnej krízy.

Aj keď dlhy Američanov sa zvyšujú už 12 štvrťrokov po sebe a celkový objem dlhu je teraz o 1,7 bilióna dolárov vyšší ako v roku 2013, nominálne predstavuje iba 67 percent hrubého domáceho produktu (HDP). V roku 2009 bol na 87 percentách HDP, upozornil server ekonomického denníka The Wall Street Journal. Aktuálny rekord neberie totiž do úvahy rast počtu obyvateľov a ekonomiky.

Do rastu dlhu sa čiastočne premieta dôvera v ekonomiku. Ľudia sú ochotnejší investovať do bývania a nakupovať viac spotrebného tovaru. Na druhú stranu finančná situácia niektorých domácností sa zhoršuje, čo je zrejmé z rastu nesplácaných kreditných kariet. Aj keď ide o pomerne nízky podiel, okolo šesť percent, za posledný rok prudko vzrástol.

Celkový dlh z kreditných kariet sa v druhom štvrťroku zvýšil o 20 miliárd na 784 miliárd USD, čo je najvyššia suma od posledného štvrťroka 2009. V blízkosti desaťročného maxima sa pohybujú pôžičky na nákup automobilu. Ich hodnota stúpla medziročne o 55 miliárd na rekordných 1,19 bilióna dolárov.

Najväčšou kategóriou úverov domácností sú hypotéky, kde sa objem dlhu zvýšil v porovnaní s rovnakým obdobím vlani o 329 miliárd na 8,69 bilióna USD. V porovnaní s vrcholom v roku 2008 je objem peňazí na hypotéky celkovo o 6,5 percenta niž­ší.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #dlh #USA