Penzie sa zvýšia o dôchodcovskú infláciu. Ak bude malá, tak o pevnú sumu

Od budúceho roka sa majú dôchodky na Slovensku zvyšovať o tzv. dôchodcovskú infláciu. Ide o percento medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov. Ak by však suma zvýšenia dôchodku určená na základe dôchodcovskej inflácie bola nižšia ako pevná suma určená ako 2 % z priemernej výšky príslušného druhu dôchodku k 30. júnu tohto roka, dôchodok sa má zvýšiť o pevnú sumu. Táto pevná suma by pri starobných dôchodkoch budúci rok dosiahla 8,40 eura.

16.08.2017 13:36
debata (4)

Navrhovaný mechanizmus založený na garancii minimálnej sumy zvyšovania dôchodkov sa má pritom uplatňovať na Slovensku len najbližšie štyri roky. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý schválila vláda.

Zvýšenie dôchodku o tzv. dôchodcovskú infláciu by sa však malo budúci rok týkať len pár tisíc dôchodcov. Pôjde o tých starobných penzistov, ktorých dôchodok presahuje 1 050 eur. Starobné dôchodky sa totiž majú individuálne zvyšovať o dôchodcovskú infláciu len vtedy, ak suma zvýšenia vypočítaná percentuálne z konkrétneho dôchodku bude vyššia ako pevná suma zvýšenia penzie v hodnote 8,40 eura.

Keďže medziročná dôchodcovská inflácia za prvý polrok tohto roka podľa Štatistického úradu SR dosiahla 0,8 %, len pri starobných penziách vyšších ako 1 050 eur bude suma zvýšenia dôchodku určená percentuálne vyššia ako 8,40 eura. Ako pre agentúru SITA uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder, ku koncu júna tohto roka evidovala poisťovňa 4 181 starobných dôchodcov, ktorí mali starobný dôchodok nad 1 000 eur. „Účelom navrhovanej právnej úpravy je zavedenie minimálnej miery valorizácie dôchodkov na obdobie rokov 2018 až 2021, ktorá by bola akceptovateľná dôchodcovskou verejnosťou,“ uviedol v dôvodovej správe k návrhu novely rezort práce a sociálnych vecí.

Od začiatku tohto roka si poberatelia starobných dôchodkov prilepšili o 8,20 eura mesačne. Predčasným starobným penzistom od začiatku tohto roka stúpli dôchodky o 7,90 eura mesačne. Invalidný dôchodok priznaný pre pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 % išiel od začiatku tohto roka nahor o 7,10 eura. O 4 eurá sa zvýšil invalidný dôchodok priznaný pri poklese schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť najviac o 70 %. Od januára tohto roka vzrástol aj vdovský a vdovecký dôchodok, a to o 5,30 eura a sirotský dôchodok o 2,60 eura. Pevné sumy zvýšenia jednotlivých druhov dôchodkov na rok 2017 určilo ministerstvo práce a sociálnych vecí ako 2 % z priemernej mesačnej sumy daného druhu dôchodku.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok