Čína počúvne Trumpa, prisľúbila viac chrániť duševné vlastníctvo

Čína sa viac otvorí zahraničnému kapitálu a bude lepšie chrániť duševné vlastníctvo. Pre investorov by malo byť jednoduchšie prevádzať z krajiny kapitálové výnosy vrátane ziskov a dividend.

17.08.2017 07:25
debata

Uviedla to v stredu čínska vláda. Krajina tak chce zabrániť ďalšiemu poklesu priamych zahraničných investícií, ktoré v prvom polroku klesli o 1,2 percenta na 485,42 miliardy jüanov.

Podľa dokumentu zverejnenom na webe Štátnej rady sa zahraničným investorom otvorí viac odvetví, vrátane výroby vozidiel s pohonom na nové typy energie, stavby lodí, letectvo a osobnej železničnej dopravy. Štátna rada tiež zopakovala, že zahraničným investorom viac otvorí bankovníctvo, poisťovníctvo a obchody s cennými papiermi. Vypracovaný bude presný časový plán zmien.

Reštriktívnu politiku Číny v prístupe na vlastný trh dlhodobo kritizujú tak zahraniční investori, ako aj ich vlády. Krajina v posledných mesiacoch naznačovala, že je pripravená urobiť ústupky. Chýbali ale detaily a časový harmonogram, pripomenula agentúra Reuters.

Čína v stredu tiež zopakovala, že podnikne kroky k lepšej ochrane duševného vlastníctva. Zvýši napríklad aj pokuty za jeho porušenie. Uistenie prichádza po pondelkovom oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že nechá preveriť údajné krádeže duševného vlastníctva, ktorých sa dopúšťa Čína. Ide o prvé priame obchodné opatrenia, ktoré Trumpova administratíva doteraz proti Číne prijala.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA