Ekonomika poskočila, práce rýchlo pribúda

Osmeľovanie ľudí v nákupoch ťahá a bude ťahať slovenskú ekonomiku aj naďalej dopredu. Nové pracovné miesta tak vznikajú aj v službách, obchode a okrem toho aj naďalej v priemysle. Na konci 2. štvrťroka pracovalo na Slovensku už takmer 2,37 milióna ľudí. Zamestnanosť bola vlani na úrovni 2,31 milióna, pritom v rezorte financií očakávali, že za celý rok 2017 to bude 2,35 milióna.

17.08.2017 12:00
debata (38)
vývoj zamestnanosti na Slovensku

Najnovšie údaje Štatistického úradu SR o vývoji domáceho hospodárstva ukazujú, že spotrebitelia míňajú viac vďaka tomu, že čoraz viac z nich si našlo prácu a platy v krajine stúpajú. „Slovenskú ekonomiku by mala aj v nasledujúcich štvrťrokoch naďalej podporovať silnejúca spotreba domácností ťažiaca zo silného trhu práce a zlepšenej spotrebiteľskej dôvery, ako aj pokračujúce cyklické oživenie európskych ekonomík, ktoré by malo ťahať nahor aj slovenské exporty,“ povedal analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. V druhom štvrťroku tohto roka rástlo domáce hospodárstvo medziročne tempom 3,3 percenta, kým štvrťrok predtým bol rast 3,1 percenta.

Na trhu práce chýbajú ľudia a vláda čelí tlaku firiem na ľahšie zamestnávanie cudzincov. Aktuálne je nezamestnanosť na hranici 6,9 percenta. V prvej polovici roku 2019 má podľa analytikov Tatra banky klesnúť k piatim percentám. Viac zamestnaných ľudí znamená aj väčšie zisky pre obchodníkov. Priemerná nominálna mzda má podľa Inštitútu finančnej politiky pri rezorte financií vzrásť tento rok o 3,6 percenta. Priemerný plat v krajine bol vlani na úrovni 912 eur. Hranicu 1 000 eur by mzda mala prekonať v závere tohto roka.

V budúcom roku ekonomika zrýchli tempo rastu v dôsledku investícií v automobilovom priemysle na štyri percentá. „Tento vývoj bude sprevádzaný pokračujúcim dynamickým rastom reálnych miezd aj zamestnanosti. Rizikom pozitívneho výhľadu je narastajúce geopolitické napätie vo svete, tvrdý brexit (odchod Veľkej Británie z Európskej únie, pozn. red.) a zintenzívňujúci sa protekcionizmus vo svetovom obchode,“ tvrdí IFP.

Nie sú už ľudia na prácu?

Ekonómovia upozorňujú na súčasný stav, že síce na Slovensku pribúdajú pracovné miesta slušným tempom, pre firmy je však čoraz ťažšie nájsť vhodných pracovníkov. „Celkovo firmy v regióne strednej Európy v súčasnosti hlásia akútny nedostatok pracovnej sily. Demografia pritom problém s nedostatkom zamestnancov v budúcich rokoch bude len prehlbovať. Počet obyvateľov v produktívnom veku sa už začal znižovať vo všetkých krajinách V4 a tento trend bude pokračovať aj v nasledujúcich rokoch,“ skomentoval Koršňák.

Často diskutovaným riešením tohto problému je dovoz pracovnej sily zo zahraničia. „Aj čísla miery zamestnanosti naznačujú, že zvýšenie miery participácie, najmä starších osôb, ale aj skorší návrat žien z materskej dovolenky by mohli problém s nedostatkom pracovnej sily aspoň čiastočne zmierňovať,“ doplnil Koršňák.

Personálne agentúry v tomto prípade upozorňujú, že firmy v poslednom čase znižujú svoje nároky na požadovanú kvalifikáciu, keď narastá najmä počet voľných miest pre uchádzačov s nižším stredným odborným vzdelaním alebo so základným vzdelaním, naopak, pozícií vyžadujúcich vyššie vzdelanie ubúda. Problémom je aj nevhodné regionálne rozloženie nezamestnanosti v kombinácii s nízkou mobilitou nezamestnaných, ale aj neochota časti nezamestnaných reálne sa zamestnať či absolútna strata ich pracovných návykov.

Počet pozícií pre ľudí so stredoškolským vzdelaním rastie podľa portálu Profesia.sk oveľa rýchlejšie ako pracovné príležitosti s podmienkou univerzitného vzdelania. V prvom polroku tohto roka bolo na portáli zverejnených 87,4 tisíca pracovných ponúk, na ktoré uchádzačom stačí stredoškolské vzdelanie.

Ekonomiku potiahnu aj investície

V ďalších mesiacoch by mali postupne ekonomiku ťahať aj investície, podporené reštartom verejných investícií na čele s výstavbou diaľnic. Posilňujú sa aj súkromné investície na čele s výstavbou závodu Jaguar Land Rover pri Nitre. „Oživenie očakávame aj v ďalších sektoroch ekonomiky – stavebné povolenia z minulého roka napríklad naznačujú blížiaci sa pomerne silný rast sektora nehnuteľností, nielen rezidenčných,“ dodal Koršňák.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #mzda #Štatistický úrad #trh práce #pracovné miesta