Trumpov poradca: S Čínou vedieme ekonomickú vojnu

Spojené štáty vedú ekonomickú vojnu s Čínou. Zatiaľ boj prehrávajú, sú ale pripravené Čínu za jej nespravodlivé obchodné praktiky tvrdo postihnúť. V rozhovore s americkým magazínom The American Prospect to povedal poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa Steve Bannon.

17.08.2017 10:56
debata (23)

„Sme v ekonomickej vojne s Čínou,“ vyhlásil Bannon. „Je to všade v ich literatúre. Nehanbia sa hovoriť, čo robia. Jeden z nás bude za 25 či 30 rokov hegemónom a budú to oni, ak pôjdeme ďalej touto cestou,“ dodal Bannon v rozhovore, z ktorého citovala agentúra Reuters.

Pri zachovaní súčasného trendu sa podľa Bannona za päť až desať rokov môžu Spojené štáty dostať do bodu, od ktorého už nebude možné stav vecí zmeniť a boj vyhrať.

Bannon povedal, že Spojené štáty proti Číne použijú paragraf 301 amerického obchodného zákona, ktorý umožňuje ukladať sankcie voči krajinám, ktoré podľa Washingtonu porušujú pravidlá svetového obchodu. Peking má byť takto postihnutý za praktiky, ktoré údajne nútia americké firmy pôsobiace v Číne odovzdávať svoje duševné vlastníctvo. Následne Washington začne podľa Bannona riešiť sťažnosti, podľa ktorých Peking vyváža oceľ a hliník za dumpingové ceny.

Trump v pondelok poveril šéfa Úradu obchodného splnomocnenca USA Roberta Lighthizera, aby rozhodol, či preskúma postupy Pekingu, ktoré si údajne vynútili prenos kľúčových amerických technológií do čínskych firiem. Lighthizer už povedal, že toto vyšetrovanie bude teraz jednou z hlavných priorít jeho úradu.

Bannon bol kedysi Trumpovým prominentným poradcom, teraz sa ale stále častejšie špekuluje o jeho odchode z prezidentovho tímu. Podľa amerických médií je Trump pod rastúcim tlakom, aby svojho blízkeho spojenca odvolal. Bannon, ktorý býval šéfom ultrakonzerva­tívneho webu Breitbart News, dlhodobo prekáža ľavici aj mnohým občianskym skupinám. Počet jeho kritikov začal ale v posledných dňoch výrazne rásť a patria k nim aj mnohí Trumpovi spolupracovníci vrátane nového personálneho šéfa jeho úradu Johna Kellyho.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA