ECB má obavy zo silného eura

Predstavitelia Európskej centrálnej banky (ECB) sa obávajú príliš silného rastu kurzu eura, naznačila zápisnica z júlového zasadania bankovej rady, ktorý ECB zverejnila vo štvrtok.

17.08.2017 16:38
debata (2)

Bankári upozornili, že priaznivé finančné podmienky v eurozóne nemožno považovať za samozrejmé a že uvoľnená menová politika je stále nutná. V reakcii na správu euro k doláru oslabilo na trojtýždňové minimum.

Práve rast kurzu jednotnej európskej meny, ktorý zlacňuje dovoz a znevýhodňuje vývoz z eurozóny, označujú investori za jeden z najväčších problémov v snahe ECB podporiť infláciu.

Bankárov znervóznil júnový komentár šéfa ECB Maria Draghiho, ktorý naznačil zmeny v politike banky. Euro aj výnosy európskych dlhopisov po nich prudko spevnili.

Z júlového zápisu je zrejmé, že predstavitelia banky, ktorí stanovujú úrokové sadzby, sú si vedomí rizík, keď sa rozhodli na politike menovej stimulácie nič nemeniť. Obávajú sa totiž, že aj tá najmenšia odchýlka v ich rétorike by mohla byť nesprávne interpretovaná.

„Boli vyjadrené obavy, že za súčasnej situácie na finančných trhoch sú trhy na informácie mimoriadne citlivé,“ uvádza sa v zápisnici.

Investori by radi vedeli, aké má ECB plány s programom nákupu dlhopisov v objeme 2,3 miliardy eur, ktorý má fungovať do decembra. V budúcom roku sa očakáva jeho postupné obmedzovanie.

Predstavitelia ECB sa ale v júli zhodli v názore, že dĺžka a tempo nákupov nie sú jedinými dostupnými nástrojmi a že k rozhodovaniu potrebujú „väčší priestor“. Predstavitelia ECB sa preto rozhodli ponechať v platnosti prísľub, že v prípade potreby nákupy dlhopisov rozšíria. „V tejto fáze je podľa všeobecného názoru zásadné vyvarovať sa signálov, ktoré by mohli byť mylne interpretované a ktoré by sa mohli ukázať ako predčasné,“ uviedla ECB.

Euro v reakcii na zápis z rokovania ECB oslabilo voči doláru na trojtýždňové minimum pod 1,17 USD. Krátko po 15:30 SELČ strácalo 0,4 percenta na 1,1716 USD.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #euro #dolár